.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Tuesday, April 26, 2011

Kisah 'Baby'

He is a new vlogger. Studying in Canada. And every of his video has a very good message. Dia ada gaya yang tersendiri untuk menyampaikan mesej. 

# Ohh, haha. jika mau faham tentang tajuk entri ini, sila baca sehingga habis.

Dengan kata lain, dia menyampaikan dakwah dengan cara yang bestt! Hehe.

Untuk berdakwah tu, bukan dikhususkan kepada golongan tertentu sahaja. Contoh: Golongan ustaz, ustazah, mereka yang dari tahfiz quran, dan mereka yang mengambil jurusan-jurusan agama sahaja.

Haihh, kalau macam, orang lain buat apa? Duduk melanguk je tengok ke? =_="
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bertempat di bus stop. Bakar tengah cakap dalam telefon.

Bakar:
Baby tengah buat apa tu?

Baby:
Tengah cakap ngan B la.

Bakar:
Hahaha

Baby:
Hahaha

Bakar:
Ok la, I pegi dulu ye. See you soon. Assalamualaikum.

Baby:
Waalaikumussalam.

Ahmad datang.


Ahmad:
Assalamualaikum!

Bakar:
Waalaikumussalam! Lor...Ahmad rupanya. Ko nak naik bas gi mana nih?

Ahmad:
Nak gi US Embassy untuk settle US visa la.

Bakar:
Aik, bukan ko blaja kat Australia ka?

Ahmad:
Yup. Tp ni bukan visa untuk student. Ni visa untuk masuk US, sebagai visitor. Kat US banyak program agama yang best.

Bakar:
Hoho...Ahmad. Bagus ko ek. Sama macam dulu, only better.

Ahmad:
Alhamdulillah, aku harap aku jadi lebih baik la Bakar oi. Lebih-lebih lagi time Ramadhan ni. Peluang terbaik nak baiki diri.

Bakar:
Baik ustaz!

Ahmad:
(Senyum)

Bakar:
Tapi aku kecewa la jugak. Bulan Ramadhan pun banyak gak berita-berita sedih kat TV.

Ahmad:
Apa maksud ko?

Bakar:
Ala, pasal buang-buang baby la.

Ahmad:
Oh, yang tu. Aku ada baca gak la kat paper. Memang sedih. Aku dapat tau yang stakat ni kita ada 60 babies yang dibuang. Tahun ni saja la.

Bakar:
60 BABIES?! Gila banyak!

Ahmad:
Ha, tau pun. 60 babies bermakna 60 penzinaan dah berlaku. Tu pun yang dilaporkan. Ntah brapa banyak lagi yang berlaku di belakang tabir yang kita tak tau. Tapi for sure, Allah tau. Nau'zubillah.

Bakar:
(Angguk-angguk) Aku cukup panas la ngan "haiwan-haiwan" ni!

Ahmad:
Sabar Bakar...sabar. Everything must start from somewhere.

Bakar:
Betul. Suma ni bermula ngan berzina! Buat seks!

Ahmad:
Eh, benda ni mula lebih awal dari tu lagi.

Bakar:
Ha?

Ahmad:
Pembuangan baby bermula daripada pengambilan baby.

Bakar:
One more time....HA?

Handphone Bakar berbunyi. Kat handphone tu tertulis: "Baby is calling..."


Ahmad:
So sebelum baby yang tak bersalah kita buang, kita kena "buang" la dulu baby yang tu ye.

Bakar:
...

Bakar tekan butang merah.


----------


Allah says: "And do not approach unlawful sexual intercourse. Indeed, it is ever an immorality and is evil as a way." (Surah al-Isra' 17:32)

sumber: aimanazlan.com 

Haa, ni laa dia. Baris pertama dan kedua kat atas tadi tu. Aiman azlan. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Betul, orang selalu melihat punca utama buang bayi ialah zina. Tapi tak ramai orang yang lihat punca utama zina ialah kehidupan yang terlalu sosial, couple dan sebagainya.

Jadi,  
YES, ohh, I mean yes to SAY NO TO COUPLE
















KAMI GENERASI MUDA BENCI MAKSIAT!





GENERASI BEBAS MAKSIAT













Credit pics: Mr.Google

2 comments:

  1. assalamualaikum..
    subhanallah, best lah entry ney! :)
    maksiat bnyk yg bermula dgn kapel.
    klau boleh gmbar2 tu boleh dikecilkan sikit,
    lmbat nak loading. hehe. :D

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam

    yeke, baik2. Terima Kasih atas teguran. inshaAllah, entri lepas ni akan dikecilkan.hee^^

    ReplyDelete

Segala komen anda amatlah dialu-alukan :)