.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Monday, December 26, 2011

Sahabat, Moga Allah Memeliharamu


Saya ada seorang kawan. Saya selalu tengok dia macam penat. Muka dia pucat lesu. Ingatkan sebab tak cukup tidur, biasalah life as a student ni memang macam tu. Lagi-lagi, Kaedian’s kan. Dia pegang pinggang dia, macam menahan sakit. Tapi kalau tanya dia mesti dia kata okay je.

Baru-baru ni, baru saya dapat tahu. Rupa-rupanya dia sakit, and dia pun baru tahu yang dia sakit. Kecacatan buah pinggang, tapi saya tak pasti macam mana, tak faham sangat. Itu pun kawan dia bagi tahu saya, secara kebetulan jugak waktu tu. Dia tak nak ramai orang tahu.

Tapi saya kagum sangat dengan dia, dia sangat kuat. Doktor kata memang takda cara selain makan ubat sepanjang hayat atau tukar buah pinggang, kalau tak silap sayalah. Dia pilih untuk makan ubat. Yelah, nak cari penderma bukan senang, kos pembedahan lagi. Kalau pergi hospital kerajaan, berapa lama nak que menunggu? Hmm.. Waktu mula-mula dia dapat tahu tu, dia macam tak percaya, macam tak dapat nak terima. Sebab sebelum ni ingat letih biasa je. Letih sebab tidur tak cukup ke apa ke. Sampailah satu tahap dia tiba-tiba terkencing sendiri, dia tak sedar pun sebab tak rasa. Dia pun pergilah check dengan doctor. Tu yang baru tau tu. Tu salah satu symptom nya. Sebab tu dia kena makan ubat, kalau tak dia tak boleh nak rasa. Kalau dulu dia sedih, tapi sekarang dia kuatkan dirinya, whatever it is, life must be go on. Dia tak nak layan sangat sakit tu. Sebab dia percaya,

Ujian yang diberikan adalah untuk mengukur tahap keimanan seorang hamba. Ini telah dibuktikan secara jelas berdasarkan ayat 2-3 surah al’-Ankabut;
أحسب الناس أن يتركوا أن يقولوا آمنا وهم لا يفتنون. ولقد فتنا الذين من قبلهم فليعلمن الله الذين صدقوا وليعلمن الكاذبين
Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu dugaan)?Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu sebelum mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang benar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya akan orang-orang yang berdusta. [al-Ankabut: 2-3]



Part yang paling saya sebak, bila dia tak nak susahkan mak dia. Sebab mak dia terpaksa kerja, sejak ayahnya sakit tak boleh bangun. Mak dia kena tanggung dia adik-beradik. Dia sangat rasa macam membebankan mak dia. Kena beli ubat untuk dia lagi, adik-adik belajar lagi, kos perubatan ayah lagi. Sampai satu masa, dia mintak untuk kahwin, sebab orang yang nak dekat dia tu pun yang dah bekerja, boleh tanggung dia. Boleh meringankan beban maknya, boleh tumpu pada adik-adiknya yang lain. 

Tapi, mak dia jawab. “ Kalau boleh jangan kahwin lagi, ibu tak puas lagi jaga anak ibu. Kalau boleh ibu nak jaga lagi anak ibu, ibu nak tanggung anak-anak ibu” Yalah, dulu sekolah menengah dah duduk asrama lima tahun, sekarang duduk university duduk asrama lagi. Berapa kali je jumpa mak kalau balik. Sebak saya dengar, hebatnya seorang ibu, meski jalan yang akan meringankan tugasnya di depan mata, tapi sebab kasih kepada si anak, ibu sanggup harunginya. 

Saya mohon kepada anda semua yang membaca, sama-sama doakan sahabat saya ini. Moga Allah permudahkan segala urusannya. Moga Allah berikan yang terbaik pada sahabatku ini. Moga Allah kuatkan iman sahabatku dalam menempuh ujian mu ini. Saya tahu Allah sayang dia, sebab tu Allah uji dia. Dia insan terpilih yang hebat. 

Rasulullah bersabda:

 “Sesungguhnya jika Allah akan menyintai suatu kaum, maka Dia akan memberikan ujian kepada mereka. Barangsiapa yang bersabar maka kesabaran itu bermanfaat baginya. Dan barangsiapa marah (tidak sabar) maka kemarahan itu akan kembali kepadanya.” (Hadis riwayat Imam Ahmad dan Imam at-Tirmizi. Ibnu Muflih berkata: “Isnad hadis ini baik”)



Sebab tu kalau saya dalam masalah, mesti saya akan proses otak saya supaya berfikir macam ni. "Ujian orang lain lagi besar dari saya. Jangan ikutkan perasaan sangat dengan ujian tu." Yelah, manusia, sentiasa tak pernah lari dari masalah. tapi kita perlu ingat, kehadiran ujian itu, sebenarnya adalah cubaan yang Allah SWT turunkan buat menguji sejauh mana keimanan hamba-hambaNya.
Bukankah Allah SWT telah mengkhabarkan kepada kita tentang ujian dan cubaan buat orang-orang beriman?

“Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?” Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah).” (Al-Baqarah: 214)

Wallahua'lam. 


l
gambar:google

Wanita cantik ibarat bintang



From syababmusafirkasih fb


#2  If a beautiful woman is like the stars in the sky, the woman who doing tahajjud in one third night would be the most shining and sparkle woman - Syabab Musafir Kasih

The very true definition of beauty. Strive to be that one. The most one. InshaAllah. Ameen.

Tidak salah untuk tampil cantik seadanya, tapi tiada kecantikan yang abadi di mata manusia, cantik luaran akan pudar bila tiba masanya, kecantikan yang abadi ialah 'kecantikan' di hadapanNya.

Friday, December 23, 2011

Here we come FRIM :D

 
Hari tu pergi FRIM, untuk research pasal Timber (kayu). Dah rasa macam student Landscape Architecture pulak :D. Sebab biasanya student landscape yang research mende camni. Tapi seronok okayyyy. 

10 orang dengan dua kereta, tapi rasa macam ada 50 orang :D
 Environment sangat cantik, sesuai la untuk mengambil gambar segala bagai, masing-masing dah dengan DSLR masing-masing. Group pulak dengan semua perempuan, memang sangat heaven la, bergambar sakan la semua, hihi :D

Dah macam orang nak pergi bersuka-ria+berkelah+riang gumbira dah semua orang. 
*big smile*  ^__________________^

  Semua memang dah pasang angan-angan untuk pergi tempat air terjun kat atas tu kalau ada masa lagi. Tapi, tak sempat :( Habis dalam pukul 1 petang, ada yang nak pergi kelas pukul 2, solat + makan lagi. 
Takpe, takpe, nanti ada masa kita pergi ye kawan-kawan :')


Mula-mula sampai, kena singgah galeri dulu round-round. Pukul11.30 pagi baru jumpa dengan pegawai tu. Dalam galeri, memang banyak la cerita pasal kayu-kayan ni. Teknolgi yang dia guna, semua-semua la. 

Ohh, dan jugak, produk-produk daripada kayu.



Haa, ni dekat bangunan D12. Makmal Kejuruteraan Kayu. Jenuh jugaklah pusing  mencari, sebab dalam map dia tak bagitau. Alhamdulillah, tanya dekat kakak yang jaga kaunter dekat galeri tu.



Okeh, ni Pegawai yang bagi brief hari tu. Nama beliau, Dr. Mohamad Omar Mohamad Khaidzir, Pegawai Penyelidik Unit Kejuruteraan Kayu). 


  
Tu tengah brief pasal kayu tu.



 


Yang ni comparison between the density of the timber and the grade of timber. Grade A, B, C, D. Macam-macam jenis yang ada, ni yang dia bagi contoh. Suruh kita angkat macam timbang tu, untuk kita bandingkan density dia.
Paling penting kena ingat, Timber has high strength over weight ratio. banyak kali dia stresskan pasal ni.


Tu je la yang nak kongsi. bukan apa, saja je nak share, sebab macam banyak kali pergi FRIM tapi sebelum ni tak pernah ambil tahu pun. Memang ada hikmah dapat assignment tajuk ni, sebab kalau tak memang tak ambil tahu pun.

Ada lagi banyak gambar, tapi tak payah la upload semua dalam ni kan. Haa, layarilah laman web tu untuk tahu lagi pasal kayu. :))




PS: Memang ramai yang bercita-cita nak pergi lagi pasni. Untuk berkelah dan mandi-manda. kan korang? :D

PSS: Sekarang tengah fatrah exam final. Doakan ye! 

PSSS: Hati berbunga riang ^_________________________^




Friday, December 16, 2011

Musim Oley :D


Curi gitar haram, curi hati takpe :D

Monday, December 12, 2011

Aicha ; life




Writer: GOLDMAN, JEAN JACQUES/KHALED, HADJ HABRIM


All y'all radios out there
Song goes out to you
Yeah, Aicha for my sisters ya


So sweet, so beautiful
Everyday like a queen on her throne
No, nobody knows how she feels
Aicha, Lady one day it'll be real


She moves, she moves like a breeze
I swear I can't get her out my dreams
To have her shining right here by my side
I'd sacrifice all them tears in my eyes, oh


Aicha Aicha, passing me by
Aicha Aicha, my my my
Aicha Aicha, smile for me now
Aicha Aicha, in my life


She holds her child to her heart
Makes her feel like she blessed from above
Falls asleep underneath her sweet tears
Her lullaby fades away with his fears


Aicha Aicha, passing me by
Aicha Aicha, my my my


Needs somebody to lean on, lean on
Someone body, mind and soul, body, mind and soul
To take her hand, to take her world
Show her the time of her life, so true


Throw the pain away for good
No more contemplating, contemplating
No more contemplating


Lord knows the way she feels
Everyday in His name she begins
To have her shining here by my side
Sacrifice all them tears in my eyes, oh
Aicha Aicha, écoutez-moi


Aicha Aicha, passing me by
Aicha Aicha, my my my
Aicha Aicha, smile for me now
Aicha Aicha, in my life


Aicha Aicha
Aicha Aicha, passing me by all the time
Aicha Aicha, she don't know she the light of my life
No she don't know
Aicha Aicha, no she don't


Satellite motivating, doing it again
Yeah, Aicha baby
Yeah

Aicha was indeed and without any doubt the manifestation of Outlandish world wide accept and success. The video was shot in the streets of Copenhagen and at the guys’ native soil Brøndby Strand. The video for Aicha was something very new, interesting and enlightening for the young people watching around the globe. 

First of all the video earned lots of respect from the majority, who were fed up of all the bimbo’s and ho’s in the common hip-hop videos. Second of all the video managed to show a typical everyday life in a multicultural society, from a positive view. Where people actually got a long, enjoyed their life and were happy, leaving big question marks for the negative never-ending discussion of all the negativities in immigration and integration. Aicha was played constantly, and the guys placed themselves in a lot of people’s hearts, especially the young ladies gave them a lot of attention.

The video pictured Outlandish more like a boy band, and they were interviewed by loads of glamour’s gossip magazines and posters of them, were suddenly a normal object in many teenagers’ rooms. The video was their big and expected breakthrough, and it lead them out touring for over a year, especially in Germany and Scandinavia. 

The video is really a tribute to all women, to all the mothers, sisters and daughters and their great importance. And isn’t some deep love song filled with passion and desire for one girl carrying the name Aicha, which many people think

Aicha means “life” in Arabic, and the video is a short story, showing different woman and girls life, from when they wake up, pray, go to school. 

Friday, December 09, 2011

Kisah Wardina Safiyyah

Kisah Wardina Safiyyah



Sinopsis

"Ketika itu pakaian saya mungkin menjolok mata, mak saya menangis sangat-sangat, sebab dia malu sangat"

Mengisahkan background dia yang lahir dalam keluarga islam. Ibunya seorang ustazah, anak ustaz. Ayahnya orang putih, tetapi pendakwah. Tapi mungkin faktor sekeliling, faktor bahan bacaan yang buat dia tergelincir. 
Bermula dengan pertandingan Dewi Remaja, dia sorok-sorok menyertai tapi akhirnya diketahui kerana muncul dalam majalah. Tapi, si ibu bangun malam-malam doakan supaya dia tak menang, dan akhirnya, kuasa Allah, berkat doa ibu, dia tak menang pertandingan tu. 
Namun, Allah itu Maha Pengasih terhadap hambaNya, hidayahnya bermula ketika dia berada di Tanah Suci, mengerjakan umrah, dia menangis tidak henti-henti. bersolat dalam masjidil haram dengan menangis-nangis minta kepada Allah 
"Please show me the way", 
 dan dari situ, dia berjanji untuk menjadi Muslim yang lebih baik.

"I think it is the time, because saya ingin menzahirkan cinta saya pada Allah".

Dia bermula dengan solatnya, tak tinggal, belajar semula bacaan dalam solatnya danakhirnya, untuk menunjukkan yang dia benar-benar berubah dengan mengambil keputusan untuk berhijab. Sebab pakaian seseorang itu yang melambangkan dirinya, dan dia mahu dikenali sebagai seorang wanita Muslim. Meskipun, tatkala itu sedang datang tawaran di dunia hiburan yang menggunung banyaknya dari pengarah-pengarah yang terkenal, tapi dia tolak dengan alasan ingin sambung pelajaran.

"Islam is cool. And Islam is the only way of life"


Siapa kata jika kita lahir daripada ibu bapa kita yang beriman dengan Allah, kita akan turut sama beriman? Sama sekali tidak. Iman itu tidak diwarisi. Tapi itu adalah nikmat hidayah daripada Allah. Rahmat yang cukup hebat yang tidak semua orang dapat.

Ya Allah, janganlah Engkau pesongkan hati kami, sesudah engkau memberi Hidaya kepada kami, dan kurniakanlah kami rahmat dari sisi-Mu kerana sesungguhnya Engkaulah Maha Pemberi (kurnia)


Monday, December 05, 2011

#Updated: Sinopsis Vid Pandangan Ustaz Zulkifli Ahmad Tentang Tudung style Hana Tajima :)


 

PENCERITAAN SEMULA VID

Ustaz menceritakan tentang seorang pereka fesyen di London yang mereke fesyen untuk muslimah, jadi Yuna salah seorang pemakai hijab yang di reka olehnya. Jadi, ada sesetengah pihak yang mengambil gambar tersebut dan membandingkannya di sebelah dengan gambar seorang paderi wanita (sister) yang juga mengenakan tudung. Huraiannya mengatakan, Yuna memakai tudung menyerupai paderi wanita ini dan mempertikaikan kaedah pemakaian tudung dalam Islam.

Ustaz membidas dengan mengatakan orang kita pada hari ini sudah hilang fokus, yang mana perlu lebih diutamakan. Sedangkan kenapa dipertikaikan isu pemakaian tudung seseorang walhal kenapa tidak ditegur yang tidak bertudung. Ustaz mengatakan tiada masalah untuk seseorang wanita itu bertudung dengan gaya mereka yang tersendiri, ingin dibelit-belit ke tudung itu sampai tercekik leher, atau ingin memakai keronsang seperti sarjen mejar. Itu sama sekali tidak menjadi masalah selagi mana dia mahu bertudung. 

Untuk jangka masa sekarang ini, jangka masa di mana Perdana Menteri Zimbabwe =.= masih belum di tukar. Tetapi, selepas ini, baru kita buka cerita lain. 

Selepas Islam memerintah dengan baik, masa itu, setelah kita didik manusia, barulah kita berikan protokol dan kaedah yang lebih afdhal. Sekarang jangan dilihat yang afdhal, tapi kita lihat dulu yang nak tutup aurat atau tidak, jika hendak tutup aurat, sudah baik.

Ustaz juga ada menyentuh tentang beberapa orang artis yang sudah memakai hijab seperti Wardina, Diana Amir dan Irma Hasmie.


Tuesday, November 15, 2011

Doa Kalbu


"Di malam penuh bintang
Di atas sajadah yang ku bentang
Sedu sedan sendiri 
Mengadu pada yang Maha Kuasa
Bertapa naif diriku ini
Hidup tanpa ingat padaMu
Urat nadi pun tahu aku hampa"

Hayati liriknya sebaiknya. Sambil muhasabah hati..

Ya Allah.. 
Bertapa naifnya diri ini Ya Allah. 
Urat nadi pun tahu kacau-bilaunya hati ini. 
Andai benar ini ujian buatku Ya Allah. 
Bantulahku Ya Allah. 
Tingkatkan keimananku setinggi ujian yang Kau berikan Ya Allah T_T

*Buat mereka yang mengerti, sejuta kemaafan ku pohon. Aku kuatkan kaki untuk melangkah, meski kini seolah disekat untuk melangkah seperti orang luar biasa. Menyebabkan terasa zuuk ini makin jauh. Namun, ya, aku sedar. Aku tidak harus mengalah. Terima kasih. Kerana mengerti :)

Friday, November 11, 2011

Bapa: Ayah Abah Abi Papa Baba Pak etc



 

Ps: Saya yang selalu touching tengok video ke, video ni memang touching? Anyone?

Pss: Kebelakangan ni suka post benda-benda mudah je kan? lirik lagu la, video la, bukan tak nak, ada je dalam draft tu ha. Tapi, entah.. 

Monday, October 31, 2011

Allah Knows



When you feel all alone in this world
And there's nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load

And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS

No matter what, inside or out
There's one thing of which there's no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone

Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes

Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS


When you lose someone close to your heart

See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose

Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)



BRIDGE:

Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows

Friday, October 21, 2011

I Believe




IRFAN MAKKI
When you’re searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He’s always close to you
He’s the one who knows you best
He knows what’s in your heart
You’ll find your peace at last
If you just have faith in Him
You’re always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day
Chorus:
I believe
I believe
Do you believe, oh do you believe?
MAHER ZAIN
Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings
You’re always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
If God wills we’ll meet one day
Chorus
If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through
I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace
Chorus
I believe I believe, I believe I believe
Lyrics: Maher Zain, Bara Kherigi & Irfan Makki
Melody: Irfan Makki & Maher Zain
Arrangement: Maher Zain

#Get your NESCAFE CHILL-lah today!

Saturday, October 15, 2011

Indahnya waktu dhuha

Sumber: Mr. Google

Solat sunat dhuha ialah solat di waktu pagi. Ia merupakan salah satu dari tiga solat sunat yang tidak pernah ditinggalkan oleh Nabi Muhammad SAW.

Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda :
Allah telah berfirman:

“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.” (Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud :

” Barangsiapa yangmenunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani ).

Fadhilat/ Kelebihan Dhuha

Banyak hadis-hadis yang mengalakkan solat Dhuha dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat katanya:

1. “Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan” (Abu Hurairah :Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

2. Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

3. Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :
“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah
baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi).

4. Daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas” (Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Kaifiyat/Cara Solat Dhuha

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai sepenggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik. Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam.Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud: 
”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.”(Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dari segi pembacaan di dalam solat sunat dhuha tiada wajib membaca surah-surah tertentu di dalam rakaat tersebut. Cuma kebiasaan yang dilakukan oleh para ulama iaitu pada rakaat pertama dibaca surah Fatihah dan surah Wasy-Syamsi atau surah Al-Kafirun. Manakala rakaat kedua dibaca Al-Fatihah dan surah Ad-Dhuha atau surah Al-Ikhlas.

Sumber: SecretLadies

Thursday, September 01, 2011

Aku. Pelangi Versi Baru

Aku. Pelangi
Semalam aku terjerit-jerit bagai orang histeria
Aku jerit dengan penuh hiba dan luka
tapi tak siapa pun dengar. Tak siapa pun
kerana jeritannya di dasar hati tidak terkeluar di bicara
seolah tersekat entah kenapa
aku merintih lagi sambil mengesat cecair bening yang mengalir
kau orang ada lihat kekuatan aku di mana-mana tak?
tolong aku, bantu aku carinya
dia hilang tinggalkan aku di sini
aku merayu jangan sembunyikannya lagi
aku pohon kembalikannya kepada aku
pulangkan kekuatan kepada aku
lekas pulangkan!
kerana aku tak mahu terus terusan begini
aku penat menampal luka yang kembali berdarah
memujuk hati yang telah carik
biarkan saja aku di sini
aku menunggu kehadiran sang pelangi
kerana aku mengharapkan hidupku akan kembali bersinar
Ya... aku benar mengharap ia kembali bersinar

11.47 PM
14.04.09

# Hari ni, saya repost semula karya agung saya 2 tahun lalu. Yang saya selongkar dalam entri lama blog dulu. (Agung laa.. sebab ni je yang pernah buat..hehe)

Versi hari ni:

Hari ni, 
Saya sudah punya kekuatan yang tak akan ku temu di tempat lain,
Biarlah apa jua yang hadir,
Moga senyuman ini tidak akan pergi,
Biarlah sekalipun ia tidak bergula dan hambar,
Saya tak kisah,
Kerana saya ada DIA,
Ya, DIA segalanya.

Alhamdulillah, Allahuakbar!

10.59 AM
27.08.11

PS: Sedih, Ramadhan bakal berlalu pergi meninggalkan saya. Pertemuan kami tahun depan dan tahun seterusnya dinanti saya meski 'kehadiran' saya padanya belum pasti.

PSS: Maaf, entri hari ini kisah hati lagi. Ehh, bile baca balik, macam tak percaya pulak tu saya buat, macam sikit ber er.. entah


PSSS: Btw, ini entri berjadual, waktu entri ni di post, saya masih di kampung. :D (Saje nak try test. hehe)

Saturday, August 27, 2011

Freedom



Gathered here with my family
My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn’t matter where you’re from
Or if you’re young, old, women or man
We’re here for the same reason; we want to take back our land

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together
Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
 
Now when we’ve taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we’re almost there

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we’re not backing of
 
Oh God we know you hear our call
And we’re calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us



PS: Setiap kali dengar pasti sebak, T_T. Ada memory tersemat di balik lagu ni~

Wednesday, August 24, 2011

Kisah dua tahun lalu

PS: Tak terniat untuk menjaja kisah kehidupan untuk tatapan umum, sekadar ingin menyampaikan yang dirasakan perlu, buat pengajaran semua. Mungkin juga sebagai titik tolak satu perubahan dalam hidup. 


S: Assalam
D: wsalam
S: pe kabar?
D: alhmdulillah
S: awak?
D: alhamdulillah...
S: ape new story?
D: new story?
D: subuh kul 3.55
D: maghrib kul 6.30
D: hahaha
S: hahah
D: seksa nak bgn subuh
S: aisehh

Kayu ukur kehidupan dunia

D: ujian bertulis yt x tau lg ke bile?
S: hurm
S: rsenye tak dpt 
S: result tak qualify
D: dia nak brape?
S: bat-a2
S: org dpt b3 je
S: **** dpt ke?
D: tatau
S: tahun ni dy upgrade qualification
S: thun lps punye minima b3 je
S: tibe2 dy tukar
S: wktu tau tu mmg frust sgt
D: mungkin tu bkn yg terbaik untuk kita semua...
S: ye..
D:...
Satu kejatuhan yang perlukan kesedaran

D: kita perlu jatuh untuk bangkit
D: andai kita bkn dibawah, macmmana nak ke atas?
S: tapi bila jatuh merudum
S: susah sgt
S: kekuatan tu mcm hilang
D: smalam baru dgr crmah motivasi tau

Nikmat kejayaan yang Allah pinjamkan

D: ustaz ni mmg hebat
D: dr sek rendah lg 
D: dapat tmpt pertama periksa
D: sampai masuk azhar
D: taun satu mmg susah sbb dia x faham apa pun yg dr ajar
D: dia target gagal taun tu tapi lulus jgk
D: pastu dia truskan smpai habIs ijazah
D: pastu dia nekad nak ambik master azhar
D: master plg susah di dunia
D: dlm subjek plg susah dlm syariah, usul fiqh
D: nak lulus master tahun satu
D: mula2 kena wat tesis dulu
D: pas lulus tesis baru blh masuk bertulis
D: kalau lulus bertulis baru blh masuk oral
D: kalau lulus tiga2 baru kira lulus
D: mula2 dia wat tesis kan
D: kirenya lmbatla dia wat
D: tp dia mmg confident die sempat
D: rupanya dr suruh taip
D: x leh tulis tgn
D: ingt sempat gak ni, sbb dia taip laju tau
D: rupa2nya dia x sedar kena taip arab
D: x sempat antar kat dr
D: dr tanak terima
D: kirenye dia gagal taun tu

Mengharungi dugaan takkan pernah sudah 

D: tp dia try mintak jgk
D: pas susah payah, akhirnya dr bg
D: dan disebabkan dia ni mmg betul2 bijak
D: dia lulus taun satu master azhar yg mane boleh kre ngan jari org yang lulus
D: pastu masuk taun 2...
D: mcm mana tah, tahun tu, dia yg best stdnt dr sek rendah ni tak lulus...
D: masuk priksa ulg pun x lulus gak...
D: repeat tahun...
D: taun kedua pun tak lulus jgk...
D: kalau 2 taun x lulus, azhar takkan terima lg
D: bygkan org yg hebat gle2 cam die ni jatuh camtu terus
D: tp die ni bkn jenis yg mudah menyerah tau

Kejayaan itu milik orang yang berusaha kerana Allah

D: lepas tu dia cuba gk mintak ngan azhar supaya terima dia balik
D: lepas susah payah, azhar kate, ok, tapi kena tangguh dulu staun, mcm tempoh penyucian dulu la,
D: akhirnya dia masuk balik azhar
D: lalui balik semua2 tu
D: last2 dapat JAYYID JIDDAN...
D: jayyid jiddan master, azhar lak tu...
D: bkn clg2 org dapat wat
D: maknenye pas jatuh, rasenye lg dahsyat dr kita semua
D: akhirnya bgn, hmpir mencecah lgt
D: bygkan
D: skrg ni dia tgh taun 2 master...
D: kdg2 Allah bg semua ujian ni,
D: untuk uji kita...
D: sejauh mana kita faham 
D: yg setiap apa yg Allah berikan pada kita tu
D: itulah yg terbaik untuk kita
D: kalau bkn untuk dunia
D: untuk AGAMA kita...
D: untuk AKHIRAT...
D: yg KEKAL...
Ianya bermula dengan penetapan matlamat 

D: tau tak knp ustaz ni ttp tak mengalah?
D: sbb dia ada matlamat
D: apa matlamat dia?
D: dia nak jd seorg mujtahid
D: org yg bila dtg ada apa2 masalah sekalipun, dia blh jawab dgn ilmu yg ada pada diri
D: dia bkn wat semua ni untuk diri sendiri
D: tapi untuk ISLAM
D: ingat...
D: bila kita ada matlamat...
D: apa pun yg dtg takkan dpt robohkan semangat kita
D: Allah akn sentiasa bantu org yg ingin bantu agamaNYA
D: jd ikhlaskan niat kita
D: demi umat,
D: demi agama,
D: kerana ALLAH
D: k?
D: dah letih taip tau
D: pas ni nak telefon mama lak
S: ok
S: thnx byk2
D: cari balik matlamat tu tau...
D: aku buat ni sbb apa?
D: nak suh org pndg aku?
D: atau nak suruh org pndg islam?
D: kalau islamlah matlamat kita,
D: kita psti berjaya jgk

Ujian itu menandakan sayangNya Allah pada kita
D: smg sedikit sbyk dapat redakan gelisah hati tu...
S: InsyaAllah
S: dah nak banjir dah dkt sini
D: ingatlah, dlm setiap perkara itu akan sentiasa ada rahmat
D: akn sentiasa ada ujian...
D: yg penting
D: Allah takkan bebankan hambaNya dgn apa yg hambaNya x mampu.
D: smg ALLAH kuatkan hatimu sahabat...
S: Amiinn

Syukran sahabat~

Perbualan dalam ym ni sebenarnya dua tahun lepas punya. Saya memang simpan dalam personal blog saya. S itu saya, D itu dia. Ketika itu saya mengalami kejatuhan yang dirasakan sangat teruk (perasaan ketika itu), sehinggakan saya tidak mampu bangkit untuk berbulan lamanya. Saya melarikan diri dari semua yang ada. Saya ingin menyendiri.

Berbulan lamanya masa untuk saya pulih. Pulih sepenuhnya. 
Tapi, Alhamdulillah, jika saya tidak jatuh dua tahun yang lalu, saya tak akan sedar dunia ini ibarat roda, tidak semestinya kita sentiasa di atas.

Hari ini, saya bersyukur kerana pernah terjatuh sedemikian rupa. Jika tidak, saya bukanlah saya pada hari ini. Sudah tentu saya bukan di 'jalan' ini. Saya 'melihat' kisah dua tahun lalu ini sebagai satu titik tolak dalam hidup saya. Kejayaan yang diperoleh bukan untuk saya, tapi untuk 'perjuangan' saya, untuk agama saya, untuk Islam sepenuhnya.

Dalam memperhambakan diri pada sisa-sisa Ramadhan yang kian berakhir ni, membuat saya 'melihat' semula diri saya, apakah semua tindakan yang saya lakukan selama ini benar-benar disandarkan pada-Nya?

Mari dakap erat-erat sisa Ramadhan yang tinggal~

Allahummar zuqna lailatul qadr fi hazihis sanah wa fi kulli sanah~

Peace! (Sekadar gambar hiasan)
*Credit to Mr Google for this pic


PSS: Nama sebenar dan beberapa perkataan telah diubah suai untuk kemaslahatan bersama ;D