.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Sunday, November 29, 2015

Usrah versi Rehlah

Alhamdulillah ala kulli nikmah, 
Allah beri kesempatan untuk kami bersatu hati sebelum fatrah exam menjelma, meskipun ada beberapa orang yang tak dapat hadir, tapi percayalah, yang semua ini aturan Allah. Allah dah aturkan yang terbaik untuk kita, kat mana kita pergi, dengan siapa kita pergi. Jadi, yang tak dapat pergi jangan bersedih yaa~ There'll always be next time for us :)

Sebut je rehlah, perkara pertama mesti akan terfikir makanan kan? Hehe. Ini je la yang mampu kami sediakan selaku unit makanan. Hewhew. Menu ni dorang yang decide. 

Sorang nak Spaghetti Bolognese,
Sorang nak Spaghetti Carbonara,
Sorang nak Coleslaw,
Sorang nak Sushi,
Sorang nak Sandwish,
Sorang nak Kek Coklat.

Kakak senior tolong masak je la mana yang mampu..

So here you go,

Ehh, Tangan siapa ni?

Nak ceritanya rehlah ni, Allahuakbar macam-macam ujian Allah bagi. Nak boleh ke jadi, macam-macam, kereta takde la, ramai tak available tarikh tu la, dah ada kereta takde driver pulak, haha, macam-macam. Tapi Alhamdulillah, kita semua berjaya juga sampai ke hari kejadian. Alhamdulillah~


Sushi yang berjaya pikat hati insan-insan yang tak pernah sukakan sushi, Alhamdulillah~

Rehlah kali ni Alhamdulillah, rehlah yang sangat sarat dengan peringatan, dan juga pengisian. Perasaan tu rasa sangat teruja sebab bukan perut je kenyang, tapi hati rasa penuh. Penuh dan cukup memberi pengajaran kepada semua yang hadir. Allahu, seronoknya..


Sandwich macam gaya pro, diorang kata. Sebenarnya tiru dari Youtube je. Haha.


6 bungkus spaghetti rebus. risau tak cukup. Huhu.


Tambah lagi, makan sampai kenyang ye.


Nugget pun habis licin jugak


Kek Cawan Coklat Moist by Tepung Kek Rohana Bakery yang super duper easy!

"Ukhuwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya" - Imam Ghazali

Ukhuwah itu adalah ikatan jiwa yang melahirkan perasaan kasih sayang, dan penghormatan yang mendalam terhadap setipa orang, pautan jiwa itu diikat oleh ikatan akidah Islam, Iman dan Taqwa.

Mahalnya ukhuwah itu tak boleh ditukar dengan dunia dan seisinya sekalipun. 

"Dan Dia (Allah) yang mempersatukan hati-hati mereka (kaum mukminin), seandainya kamu membelanjakan dunia dan seisinya, nescaya kamu tidak akan dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah lah yang mempersatukan hati-hati mereka" (Al-Anfal:63)

Semoga ukhuwah kami semua ini sampai syurga, Insha Allah. Dengarnya ramai lagi tak boleh move on dari rehlah ni. Hehe. 

Semoga bilangan ini semakin membesar jumlahnya, Insha Allah :)

Credit Pictures: Mustakhim Razif Photography
Instagram's: mustakhimrazif


Sunday, November 15, 2015

Sauteed Cauliflower Recipe

Alhamdulillah, hari ni Allah turunkan hujan, kat sini jadi sejuukk sangat, sampai pakai stokin sebab lantai sejuk. Heheh. 

Hujan ni pun satu rahmat Allah, rezeki yang Allah turunkan. Jadi bila hujan turun, kenalah baca doa. Ni doa dia, ratib hari-hari dekat mulut, insha Allah nanti lekat terus dekat kepala tak hilang dah :)
Dan hujan ni pun waktu mustajab berdoa tau, waktu ni mintak dekat Allah laju-laju. Jangan malu jangan segan, mintak dekat Allah, tiada batasan untuk Allah memberi pada hamba-Nya, ingat tu ^_^


Doa Apabila Turunnya Hujan

Lunch tadi punya menu memang sangat mudah, semua orang pun boleh buat. Hehe. Sauteed Cauliflower nama inggeris dia, nama melayu Kobis Bunga Goreng. Haha. Yang penting sedap dan healthy.


Sumber: google
Sauteed Cauliflower

Ni resepi dia:

2 cawan Kobis bunga
3 ulas Bawang merah
3 ulas Bawang Putih
1/4 kiub Stok ayam
Garam
Blackpepper
Air

Cara dia sangat simple, mula-mula tumis Bawang Putih dan Bawang Merah hingga layu. Masukkan stok ayam. Masukkan Kobis Bunga, masak hingga layu, tutup pan supaya Kobis lembut dan layu. Tapi kalau suka crunchie sikit jangan lama-lama. Perasakan garam dan blackpepper, Tuang sikit air supaya ada effect basah-basah sikit, Sikit je tau air. Kacau-kacau sikit, dah siap. Letak daun parsley sebagai hiasan.

Kalau nak masukkan sayur lain pun boleh, saya masukkan sekali kacang panjang sebab ada dalam peti. Haha. Janji sedap kan.

Google lagi

Padankan dengan lauk Chicken Grilled dan Crispy Tortilla Salad. Sedap sangat Masha Allah. Rugi tak try. Hehe. Resepi Crispy Tortilla Salad next time pulak share ea. 

Selamat Mencuba ;)

Tuesday, November 03, 2015

Kek Blueberry Frosting Cheese

Mama dia request nak sponge cake, topping cream cheese. Sebab Kek Chocolate Moist dah order untuk adik Mu'az. Buka peti tengok ada lagi blueberry filling, terus dapat idea. Kita buat Kek Blueberry lah, macam ala-ala kek Blackforest tu.

Here you go kakak, 
by Rohana Bakery

Nak jadikan cerita, dapat order hari selasa macam tu, rabu tu kalut nak naik bas. Tiket pukul 10.30 malam. Tapi event party ni hari jumaat. Jenuh duk fikir macam mana nak make sure kek tak cair nanti. Alhamdulillah Allah ilhamkan, kita buat cheese frosting, cheese frosting tak cepat cair macam whipping cream. 

Jadilah kek Blueberry Frosting Cheese..

Even yang tukang buat pun craving sangat. Terliur sampai hari ni. Haha.

And the feedback we got, Alhamdulillah segala puji bagi Allah, semua suka, diorang kata sedappp sangat, kek gebus gebas, tak muak. Alhamdulillah..


Alhamdulillah, segalanya datang dari Allah..