.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Tuesday, November 01, 2016

Resepi Kek Coklat Moist Karamel

Nampak gayanya blog ni macam akan dipenuhi dengan resepi je.. hehehe. Hari ni nak share resepi Kek Coklat Karamel. Kek ni ada satu ketika sangat famous, tapi sekarang dah kurang. Apapun, kek ni tetap sedap. Nak buat pun senang sangat. Lagi-lagi pakai Mix Tepung Kek Rohana Bakery. Bertambah-tambah la mudahnya tu.

Okay jom masuk Rohana Bakery studio.

Resepi Kek Coklat Karamel Kukus
Ni gambar dia, sangat menyelerakan kan?

Resepi Kek Coklat Karamel Kukus versi Rohana Bakery
by: Zahra Ameerah

Bahan Karamel:
Gula Hangus:
2tbs Gula pasir 

Cara:
Tabur dalam loyang, buka api perlahan dan buat gula hangus di atas dapur.

Bahan puding:
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur (putih dan kuning)

Cara:
1. Kacau perlahan semua bahan puding dan tapis ke dalam loyang gula hangus
2. Kukus puding karamel 15 minit, ketepikan sebentar untuk disejukkan.



Bahan Kek Coklat Moist:
1 pek Mix Tepung Kek Coklat Rohana Bakery
1/2 sudu kecil garam
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
3 biji telur (B)
1 cawan air panas


Cara:
1. Masukkan bahan satu per satu mengikut urutan dan kacau
2. Kacau sehingga sebati
3. Masukkan adunan kek coklat ke dalam loyang karamel yang dah disejukkan dan kukus selama 45 minit ke 1 jam pada api sederhana.
4. Dah masak, biar kek sejuk seketika dan terbalikkan.

Tips:
*Kek dalam keadaan panas akan pecah jika diterbalikkan.
*Simpan dalam peti sejuk untuk menikmati kelazatannya yang tak terhingga bila disuap ke dalam mulut.

Selamat Mencuba!