.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Saturday, December 12, 2015

Angel hair Garlic Aglio Olio with Brocolli

Pasta lagi. Hujung minggu biasa orang masak heavy-heavy, ni masak pasta je. Nak buat macam mana, tekak rasa nak makan pasta je. Hahaha. Alhamdulillah, orang kat rumah layan je karenah kan, ye la, kalau tak, tak berasap dapur tu nanti. Ekekeke.

Ni semua gara-gara Laura in the Kitchen, selalu buat orang terliur dengan resepi-resepi pasta dia yang sangat mudah. Tapi mesti la kita akan ubah mengikut citarasa tekak melayu kita ni kan? Hehe.
Senang sangat masak pasta ni, lagi satu resepi dia healthy. Tu yang best. Dan orang kat rumah makan berebut-rebut. Siap kena masak lagi sekali sebab tak cukup. Tu yang paling seronok.





Angel hair Garlic Aglio Olio with Brocolli

Resepi asal: All recipes
Olahan: Zahra Ameerah

Bahan:
1/2 bungkus Angel Hair Pasta
6 biji Bawang Putih (dicincang halus)
1 cawan Brocoli (siap direbus)
1 cawan Stok Ayam
1 sudu butter
Saleri (Tambahan)
Carrot (Tambahan)
Parutan Cheese
Garam
Cili Flakes

Minyak Zaitun
Black Pepper


Cara:
1. Rebus Angel hair pasta seperti biasa. Jangan lupa letak garam dan minyak ya. Sentiasa kacau kalau tak nak pasta tu melekat lekat.

2. Panaskan 1/4 cawan minyak zaitun atas Saute Pan. Masukkan bawang putih, kacau sampai naik bau. Perlahankan api untuk pastikan bawang tak garing.

3. Masukkan stok ayam ke dalam pan dan kacau, 

4. Tuangkan semua angel hair kedalam pan. Pastikan pan cukup besar ye. 

5. Masukkan Brocoli, Saleri dan Carrot, dan butter, gaul sehingga sebati. Oh, lupa, saya memang suka masak penuh warna warni, sebab tu letak carrot dan saleri, bagi manis-manis sayur dan cantik. Tapi kalau tak suka takyah letak ye.

6. Parutkan Cheese secukupnya, suka banyak letak banyak ya. Perasakan dengan garam, black pepper, dan chili flakes. Gaulkan dan sedia dihidang.


Craving kan?





Mudahkan?
Selamat mencuba~

Friday, December 11, 2015

Resepi Quesadilla

Quesadilla, nama hebat sangat kan. Dalam wiki maksud dia:

 a wheat tortilla or a corn tortilla filled with cheese, a savoury mixture, and/or vegetables, cooked often on a griddle, then folded in half to form a half-moon shape
Quesadilla ni adalah makanan mexico. Tapi dari semasa ke semasa dah diubah mengikut citarasa dan zaman sekarang. Sesuai untuk breakfast atau snack. Sebelum tu meh berkenalan dengan jenis-jenis tortilla. Ada banyak jenis dekat pasaran, tapi ni antara yang saya guna. Oh, kalau nak buat sendiri a.k.a homemade pun boleh, lagi digalakkan.


Ni Tortilla Gandum

Ini Tortilla Jagung

Ini paling feveret, Tortilla whole wheat.


Resepi Quesadilla 
by Zahra Ameerah

Bahan-bahan:
1 keping Tortilla 
1 biji Tomato (dipotong dadu)
1/2 batang Carrot (dipotong dadu)
1/4 biji Salad (dipotong halus)
2 inci Saleri 
1 biji Telur
Shredded Cheese
Serbuk cili/ Chili Flakes
Mayonis
Black Pepper
Garam

Cara-cara:
1. Tuangkan 2 sudu minyak dalam pan yang dah panas. Pakai saute pan ye. Saiz dia kalau sama saiz dengan tortilla, jangan kecik sangat nanti tak muat pulak nak letak tortilla. Kalau besar sangat pun tak cantik jugak. Hehe.
Camnilah Saute Pan tu.
2. Letak carrot, goreng sampai dia lembut, lepas tu masukkan tomato dan saleri. Dah macam layu sikit, masukkan salad, perasakan dengan garam, dan cili flakes. 

3. Sebelum tu, kat tepi, pecahkan sebiji telur dalam mangkuk, letakkan satu sudu mayonis, garam dan pepper. Guna whisk pun boleh, sampai nampak kembang dan fluffy.

4. Sayur dah layu, tuangkan telur tadi, pastikan api yang perlahan, taknak bagi telur cepat hangus, Pastikan jugak telur tu kena semua bahagian yang ada sayur, supaya dia pegang semua sekali, sebab nanti kita nak angkat sekali gus je. 

5. Bila telur dah nampak macam separuh masak, tabur cheese atas dia, ikut la nak banyak mana, suka banyak bubuh la banyak. 

6. Lepas tu letak tortilla atas dia. agak-agak dia dah lekat tu, lipat dua tortilla yang dah lekat dengan cheese tu, tapi pastikan bahagian luar adalah tortilla, jangan salah pulak, jadi bahagian sayur pulak nanti. Hahaha, Part ni la kot yang macam tricky sikit. 

Tips dia, pakai pinggan leper yang ringan untuk angkat sekali gus dulu, lepas tu pinggan satu lagi untuk terbalikkan, dah terbalikkan baru masuk dalam pan semula. Nak tunjuk terer sikit, pakai satu pinggan je, sekali hayun terbalikkan terus masuk dalam pinggan, lepas tu masukkan semua dalam pan. Try la yang mana terer. Haha.
7. Dah masukkan dalam pan, letak lagi cheese atas dia, dan lipat dua. Taknak lipat dua, nak bubuh satu lagi tortilla pun boleh. Suka hati laa..Tapi kalau nak letak satu lagi tortilla, make sure dah panas kan dulu, ataupun kena ulang semula step pinggan tapi. Hahaha.

8. Dah agak panas dan rangup, boleh angkat, potong sementara panas dan hidangkan. Hidangkan dengan sos salsa atau sos tartar pun menarik jugak.

Oh yaa, bahan-bahan tu terpulang pada kita, kalau nak letak ayam atau daging, sos tomato atau apa saja pun boleh, variasikan mengikut citarasa kita..



Nampak menggodakan?

Ikut la nak potong lagu mana pun..

Nak lipat dua camni pun bolehhh.
 Selamat Mencuba~

Thursday, December 03, 2015

Homemade Sushi Recipe

Sushi is japanese food consisting of cooked vinegared rice combined wth other ingredients. -wikipedia
Bila tengok cerita korea dan jepun ni mula la mengada nak try semua yang diorang makan. Yang paling terliur mestilah sushi. Mula-mula dulu beli je sushi ni, beli dekat Jusco Mid Valley waktu foundation 6 years back. Sebab tau kat situ halal. Mana saya tau? Saya pergi tanya dekat tukang buat sushi tu, lepas tu dia keluarkan sijil halal dari Jakim. Lepas tu memang every week cari sushi kat situ. Hehehe.

Sushi dekat jusco

Banyak sangat pilihan kan?


Lama-lama rasa nak buat sendiri sebab orang kata senanggggg je. Bermula la episod membuat sushi sendiri. Bila dah jadi, kita pun akan cakap, laaa.. simple sangat buat sushi ni rupanya..hihi..

Resepi Sushi
by Zahra Ameerah

2 cawan beras Sumo 
1 paket seaweed
4 batang Sosej (dipotong 4 memanjang)
1 batang timun jepun (dipotong 4 memanjang)
3 biji telur (dadarkan dan dipotong memanjang)
5 batang jejari ketam (dipotong 2 memanjang)


Beras Sumo 1kg (Sumber:Google)
Kalau perasan beras ni lain sikit, Saiz dia gemuk-gemuk dan pendek dari beras biasa, Tanak macam tanak nasi biasa, kalau beras sumo ni nisbah dia 1 cawan beras, 2 cawan air. Lepas dah basuh dan letak air, letak 1 sudu kecil garam dan gula siap-siap. Masak dalam rice cooker macam biasa.

Lepas dah masak nasi, angkat waktu panas-panas tu, tuang dalam mangkuk besar, kenapa kena besar? sebab kita nak gaul nasi tu dengann perahan limau atau cuka. Kalau kita rasa sushi yang dekat kedai, nasi dia akan ada rasa masam-masam sebab dia letak rice vinegar atau sushi vinegar. Tapi kalau kita tak nak takpe, tak payah letak. Macam saya, saya ubah rasa masam tu, instead of letak cuka, saya letak perahan limau, tambah garam dan gula, kacau sampai sebati semua dan rasalah nasi tu, dah kena dengan selera kita ke belum. Hehe.

Dah rasa sedap, tutup mangkuk tu dengan kain lembab, supaya nasi tu tak cepat kering.


Waktu nak tuang rice vinegar atau perahan limau. (Sumber:Google)
Okay sekarang, kita perlukan sushi mat. Tikar untuk gulung sushi. Kalau takde pakai plastik je pun boleh. Hihi. Letak sekeping seaweed. Seaweed tu ada dua bahagian kan? Satu yang rasa dia kasar, satu lagi yang rasa dia licin. Bahagian nak letak nasi ni, bahagian yang kasar tu. Emmm..Faham ke tak ni?  

Ni la rupa Sushi Mat

Ni rupa seaweed. Ada pelbagai saiz. Kita nak yang besar dia lebih kurang sushi mat.

Seaweed saiz besar
Pasal seaweed ni, tau tak seaweed ni antara makanan-makanan yang dapat kurangkan perasaan anxiety. 

Studies show that certain nutrients like zinc, magnesium, tryptophan and the B-vitamins play an important role in maintaining a balanced, positive mood. It has also been shown that consuming foods rich in these nutrients can significantly reduce anxiety levels.By incorporating the 7 best foods to reduce anxiety in your daily diet, namely dark chocolate, almonds, brown rice, seaweed, spirulina, oily fish and pumpkin seeds, you can ensure your body has enough nutrients to keep you calm and content. Sumber

Lepas tu letak nasi pada seaweed tu, make sure jangan penuh sangat. Nanti susah nak handle.
Baru susun segala jenis yang kita nak letak. Boleh agak-agak nak letak banyak mana.
Tips dia kena pastikan ada satu mangkuk air tepi kita waktu tengah buat ni. Sebab nasi sushi ni sifat dia melekat-lekat, Jadi nak elakkan melekat kan tangan, kena kerap celup tangan dalam air, ataupun tuala basah. Kalau air tu kena kerap tukar la ye. Jangan biar je. Huhu. 

Lepas dah susun semua bahan-bahan kita nak, boleh kita perlahan-lahan gulung sushi tu. Sambil mampat dan padatkan nasi bersama bahan-bahan tu. Cumanya, ingat, jangan tekan kuat-kuat sangat, nanti nasi tu terlalu padat dan tak menarik. Tekstur nasi tu akan jadi terlalu compact. Bila makan rasa macam kureng sikit, Haha.

Ni dah part last dah
Ok ni yang terakhir, bila dah gulung sushi tu, make sure sediakan pisau yang tajam. Dan, pisau kena sentiasa lembap, supaya nasi tu tak melekat-lekat dekat pisau. Kalau tengok dalam youtube, chef tu ajar, setiap kali nak potong satu slice sushi tu lap dulu dengan kain, supaya sushi kita kemas dan bersih.


Dah siapppp! Senang je kan?
Dekat pasaran siap ada sushi maker lagi. Nak katanya semakin-semakin senang la nak buatnya. Cuma kita rajin nak buat ke tak je la. Hihihi

Sushi maker
Selamat Mencuba~

Tuesday, December 01, 2015

Spageti Tuna Angel Hair

Hari minggu yang sangat padat, submission yang berduyun-duyun dan bertindih-tindih. Kertas yang bertimbun menunggu untuk dibaca dan difikirkan jalan penyelesaian. Masak pun nak yang simple dan cepat je. Yang penting sedap untuk semua makan. Hihi.

Spaghetti Tuna Versi Angel Hair
Buka almari, ada lagi Spaghetti Angel Hair ni setengah yang belum rebus, bahan semua cukup, okay kita on. Kenapa nama dia angel hair? Sebab halus kot, aka rambut-rambut bidadari. Sebelum ni dah post resepi Angel Hair Bolognese. Kali ni versi tuna pulak.

Abah kata "Eh, sedap la". Wahh, kembang la tukang masak, Hihi. Meh kita tengok resepi yang sangat mudah ni. Spaghetti Tuna ni ummi yang selalu buat dulu, kira ni resepi ummi la. Tapi kali ni saya olah sikit, saya pakai Angel Hair, sebab Angel Hair memang favourite semua orang dalam rumah ni. 

Spaghetti Tuna.
by Zahra Ameerah

1 bungkus Angel Hair Pasta (dicelur)
1 tin Tuna (in oil)
6 helai Salad (dipotong halus)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
2 batang lobak merah (dihiris macam batang mancis)
3 batang cili padi (dipotong halus)
5 ekor udang (direbus)
Mayonis
Garam

Cara-caranya:

1- Rebus dulu Angel Hair. 

Tips dia: Rebus, jangan lupa letak minyak dan garam secukupnya. Lepas mendidih, agak dah kena dengan selera, boleh terus tos. Sebab kalau biar rendam sampai air rebusan sejuk macam spageti atau pasta lain, nanti dia terlalu lembik. Sangat lembik. Pegang pun hancur.

2. Keluarkan tuna dari tin, minyak tu jangan buang dulu, letak tepi je. Hancur-hancurkan tuna guna garfu. 

3. Masukkan semua bahan, tuna, salad, bawang besar, lobak merah, cili padi, serta udang, gaul bersama spageti angel hair dan beberapa sudu mayonis. Gaul hingga sebati. 

4. Rasakan dengan garam, dan sudukan sedikit minyak tuna tadi untuk bagi ada rasa dan bau tuna. Dah gaul sedap dan rata, siappp.

Sangat mudah kan?
Tak payah masak atas dapur pun. Hehe.

Selamat mencuba~