.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Saturday, December 12, 2015

Angel hair Garlic Aglio Olio with Brocolli

Pasta lagi. Hujung minggu biasa orang masak heavy-heavy, ni masak pasta je. Nak buat macam mana, tekak rasa nak makan pasta je. Hahaha. Alhamdulillah, orang kat rumah layan je karenah kan, ye la, kalau tak, tak berasap dapur tu nanti. Ekekeke.

Ni semua gara-gara Laura in the Kitchen, selalu buat orang terliur dengan resepi-resepi pasta dia yang sangat mudah. Tapi mesti la kita akan ubah mengikut citarasa tekak melayu kita ni kan? Hehe.
Senang sangat masak pasta ni, lagi satu resepi dia healthy. Tu yang best. Dan orang kat rumah makan berebut-rebut. Siap kena masak lagi sekali sebab tak cukup. Tu yang paling seronok.





Angel hair Garlic Aglio Olio with Brocolli

Resepi asal: All recipes
Olahan: Zahra Ameerah

Bahan:
1/2 bungkus Angel Hair Pasta
6 biji Bawang Putih (dicincang halus)
1 cawan Brocoli (siap direbus)
1 cawan Stok Ayam
1 sudu butter
Saleri (Tambahan)
Carrot (Tambahan)
Parutan Cheese
Garam
Cili Flakes

Minyak Zaitun
Black Pepper


Cara:
1. Rebus Angel hair pasta seperti biasa. Jangan lupa letak garam dan minyak ya. Sentiasa kacau kalau tak nak pasta tu melekat lekat.

2. Panaskan 1/4 cawan minyak zaitun atas Saute Pan. Masukkan bawang putih, kacau sampai naik bau. Perlahankan api untuk pastikan bawang tak garing.

3. Masukkan stok ayam ke dalam pan dan kacau, 

4. Tuangkan semua angel hair kedalam pan. Pastikan pan cukup besar ye. 

5. Masukkan Brocoli, Saleri dan Carrot, dan butter, gaul sehingga sebati. Oh, lupa, saya memang suka masak penuh warna warni, sebab tu letak carrot dan saleri, bagi manis-manis sayur dan cantik. Tapi kalau tak suka takyah letak ye.

6. Parutkan Cheese secukupnya, suka banyak letak banyak ya. Perasakan dengan garam, black pepper, dan chili flakes. Gaulkan dan sedia dihidang.


Craving kan?





Mudahkan?
Selamat mencuba~

No comments:

Post a Comment

Segala komen anda amatlah dialu-alukan :)