.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Monday, December 26, 2011

Sahabat, Moga Allah Memeliharamu


Saya ada seorang kawan. Saya selalu tengok dia macam penat. Muka dia pucat lesu. Ingatkan sebab tak cukup tidur, biasalah life as a student ni memang macam tu. Lagi-lagi, Kaedian’s kan. Dia pegang pinggang dia, macam menahan sakit. Tapi kalau tanya dia mesti dia kata okay je.

Baru-baru ni, baru saya dapat tahu. Rupa-rupanya dia sakit, and dia pun baru tahu yang dia sakit. Kecacatan buah pinggang, tapi saya tak pasti macam mana, tak faham sangat. Itu pun kawan dia bagi tahu saya, secara kebetulan jugak waktu tu. Dia tak nak ramai orang tahu.

Tapi saya kagum sangat dengan dia, dia sangat kuat. Doktor kata memang takda cara selain makan ubat sepanjang hayat atau tukar buah pinggang, kalau tak silap sayalah. Dia pilih untuk makan ubat. Yelah, nak cari penderma bukan senang, kos pembedahan lagi. Kalau pergi hospital kerajaan, berapa lama nak que menunggu? Hmm.. Waktu mula-mula dia dapat tahu tu, dia macam tak percaya, macam tak dapat nak terima. Sebab sebelum ni ingat letih biasa je. Letih sebab tidur tak cukup ke apa ke. Sampailah satu tahap dia tiba-tiba terkencing sendiri, dia tak sedar pun sebab tak rasa. Dia pun pergilah check dengan doctor. Tu yang baru tau tu. Tu salah satu symptom nya. Sebab tu dia kena makan ubat, kalau tak dia tak boleh nak rasa. Kalau dulu dia sedih, tapi sekarang dia kuatkan dirinya, whatever it is, life must be go on. Dia tak nak layan sangat sakit tu. Sebab dia percaya,

Ujian yang diberikan adalah untuk mengukur tahap keimanan seorang hamba. Ini telah dibuktikan secara jelas berdasarkan ayat 2-3 surah al’-Ankabut;
أحسب الناس أن يتركوا أن يقولوا آمنا وهم لا يفتنون. ولقد فتنا الذين من قبلهم فليعلمن الله الذين صدقوا وليعلمن الكاذبين
Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu dugaan)?Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu sebelum mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang benar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya akan orang-orang yang berdusta. [al-Ankabut: 2-3]



Part yang paling saya sebak, bila dia tak nak susahkan mak dia. Sebab mak dia terpaksa kerja, sejak ayahnya sakit tak boleh bangun. Mak dia kena tanggung dia adik-beradik. Dia sangat rasa macam membebankan mak dia. Kena beli ubat untuk dia lagi, adik-adik belajar lagi, kos perubatan ayah lagi. Sampai satu masa, dia mintak untuk kahwin, sebab orang yang nak dekat dia tu pun yang dah bekerja, boleh tanggung dia. Boleh meringankan beban maknya, boleh tumpu pada adik-adiknya yang lain. 

Tapi, mak dia jawab. “ Kalau boleh jangan kahwin lagi, ibu tak puas lagi jaga anak ibu. Kalau boleh ibu nak jaga lagi anak ibu, ibu nak tanggung anak-anak ibu” Yalah, dulu sekolah menengah dah duduk asrama lima tahun, sekarang duduk university duduk asrama lagi. Berapa kali je jumpa mak kalau balik. Sebak saya dengar, hebatnya seorang ibu, meski jalan yang akan meringankan tugasnya di depan mata, tapi sebab kasih kepada si anak, ibu sanggup harunginya. 

Saya mohon kepada anda semua yang membaca, sama-sama doakan sahabat saya ini. Moga Allah permudahkan segala urusannya. Moga Allah berikan yang terbaik pada sahabatku ini. Moga Allah kuatkan iman sahabatku dalam menempuh ujian mu ini. Saya tahu Allah sayang dia, sebab tu Allah uji dia. Dia insan terpilih yang hebat. 

Rasulullah bersabda:

 “Sesungguhnya jika Allah akan menyintai suatu kaum, maka Dia akan memberikan ujian kepada mereka. Barangsiapa yang bersabar maka kesabaran itu bermanfaat baginya. Dan barangsiapa marah (tidak sabar) maka kemarahan itu akan kembali kepadanya.” (Hadis riwayat Imam Ahmad dan Imam at-Tirmizi. Ibnu Muflih berkata: “Isnad hadis ini baik”)



Sebab tu kalau saya dalam masalah, mesti saya akan proses otak saya supaya berfikir macam ni. "Ujian orang lain lagi besar dari saya. Jangan ikutkan perasaan sangat dengan ujian tu." Yelah, manusia, sentiasa tak pernah lari dari masalah. tapi kita perlu ingat, kehadiran ujian itu, sebenarnya adalah cubaan yang Allah SWT turunkan buat menguji sejauh mana keimanan hamba-hambaNya.
Bukankah Allah SWT telah mengkhabarkan kepada kita tentang ujian dan cubaan buat orang-orang beriman?

“Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?” Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah).” (Al-Baqarah: 214)

Wallahua'lam. 


l
gambar:google

Wanita cantik ibarat bintang



From syababmusafirkasih fb


#2  If a beautiful woman is like the stars in the sky, the woman who doing tahajjud in one third night would be the most shining and sparkle woman - Syabab Musafir Kasih

The very true definition of beauty. Strive to be that one. The most one. InshaAllah. Ameen.

Tidak salah untuk tampil cantik seadanya, tapi tiada kecantikan yang abadi di mata manusia, cantik luaran akan pudar bila tiba masanya, kecantikan yang abadi ialah 'kecantikan' di hadapanNya.

Friday, December 23, 2011

Here we come FRIM :D

 
Hari tu pergi FRIM, untuk research pasal Timber (kayu). Dah rasa macam student Landscape Architecture pulak :D. Sebab biasanya student landscape yang research mende camni. Tapi seronok okayyyy. 

10 orang dengan dua kereta, tapi rasa macam ada 50 orang :D
 Environment sangat cantik, sesuai la untuk mengambil gambar segala bagai, masing-masing dah dengan DSLR masing-masing. Group pulak dengan semua perempuan, memang sangat heaven la, bergambar sakan la semua, hihi :D

Dah macam orang nak pergi bersuka-ria+berkelah+riang gumbira dah semua orang. 
*big smile*  ^__________________^

  Semua memang dah pasang angan-angan untuk pergi tempat air terjun kat atas tu kalau ada masa lagi. Tapi, tak sempat :( Habis dalam pukul 1 petang, ada yang nak pergi kelas pukul 2, solat + makan lagi. 
Takpe, takpe, nanti ada masa kita pergi ye kawan-kawan :')


Mula-mula sampai, kena singgah galeri dulu round-round. Pukul11.30 pagi baru jumpa dengan pegawai tu. Dalam galeri, memang banyak la cerita pasal kayu-kayan ni. Teknolgi yang dia guna, semua-semua la. 

Ohh, dan jugak, produk-produk daripada kayu.



Haa, ni dekat bangunan D12. Makmal Kejuruteraan Kayu. Jenuh jugaklah pusing  mencari, sebab dalam map dia tak bagitau. Alhamdulillah, tanya dekat kakak yang jaga kaunter dekat galeri tu.



Okeh, ni Pegawai yang bagi brief hari tu. Nama beliau, Dr. Mohamad Omar Mohamad Khaidzir, Pegawai Penyelidik Unit Kejuruteraan Kayu). 


  
Tu tengah brief pasal kayu tu.



 


Yang ni comparison between the density of the timber and the grade of timber. Grade A, B, C, D. Macam-macam jenis yang ada, ni yang dia bagi contoh. Suruh kita angkat macam timbang tu, untuk kita bandingkan density dia.
Paling penting kena ingat, Timber has high strength over weight ratio. banyak kali dia stresskan pasal ni.


Tu je la yang nak kongsi. bukan apa, saja je nak share, sebab macam banyak kali pergi FRIM tapi sebelum ni tak pernah ambil tahu pun. Memang ada hikmah dapat assignment tajuk ni, sebab kalau tak memang tak ambil tahu pun.

Ada lagi banyak gambar, tapi tak payah la upload semua dalam ni kan. Haa, layarilah laman web tu untuk tahu lagi pasal kayu. :))




PS: Memang ramai yang bercita-cita nak pergi lagi pasni. Untuk berkelah dan mandi-manda. kan korang? :D

PSS: Sekarang tengah fatrah exam final. Doakan ye! 

PSSS: Hati berbunga riang ^_________________________^




Friday, December 16, 2011

Musim Oley :D

video

Curi gitar haram, curi hati takpe :D

Monday, December 12, 2011

Aicha ; life




Writer: GOLDMAN, JEAN JACQUES/KHALED, HADJ HABRIM


All y'all radios out there
Song goes out to you
Yeah, Aicha for my sisters ya


So sweet, so beautiful
Everyday like a queen on her throne
No, nobody knows how she feels
Aicha, Lady one day it'll be real


She moves, she moves like a breeze
I swear I can't get her out my dreams
To have her shining right here by my side
I'd sacrifice all them tears in my eyes, oh


Aicha Aicha, passing me by
Aicha Aicha, my my my
Aicha Aicha, smile for me now
Aicha Aicha, in my life


She holds her child to her heart
Makes her feel like she blessed from above
Falls asleep underneath her sweet tears
Her lullaby fades away with his fears


Aicha Aicha, passing me by
Aicha Aicha, my my my


Needs somebody to lean on, lean on
Someone body, mind and soul, body, mind and soul
To take her hand, to take her world
Show her the time of her life, so true


Throw the pain away for good
No more contemplating, contemplating
No more contemplating


Lord knows the way she feels
Everyday in His name she begins
To have her shining here by my side
Sacrifice all them tears in my eyes, oh
Aicha Aicha, écoutez-moi


Aicha Aicha, passing me by
Aicha Aicha, my my my
Aicha Aicha, smile for me now
Aicha Aicha, in my life


Aicha Aicha
Aicha Aicha, passing me by all the time
Aicha Aicha, she don't know she the light of my life
No she don't know
Aicha Aicha, no she don't


Satellite motivating, doing it again
Yeah, Aicha baby
Yeah

Aicha was indeed and without any doubt the manifestation of Outlandish world wide accept and success. The video was shot in the streets of Copenhagen and at the guys’ native soil Brøndby Strand. The video for Aicha was something very new, interesting and enlightening for the young people watching around the globe. 

First of all the video earned lots of respect from the majority, who were fed up of all the bimbo’s and ho’s in the common hip-hop videos. Second of all the video managed to show a typical everyday life in a multicultural society, from a positive view. Where people actually got a long, enjoyed their life and were happy, leaving big question marks for the negative never-ending discussion of all the negativities in immigration and integration. Aicha was played constantly, and the guys placed themselves in a lot of people’s hearts, especially the young ladies gave them a lot of attention.

The video pictured Outlandish more like a boy band, and they were interviewed by loads of glamour’s gossip magazines and posters of them, were suddenly a normal object in many teenagers’ rooms. The video was their big and expected breakthrough, and it lead them out touring for over a year, especially in Germany and Scandinavia. 

The video is really a tribute to all women, to all the mothers, sisters and daughters and their great importance. And isn’t some deep love song filled with passion and desire for one girl carrying the name Aicha, which many people think

Aicha means “life” in Arabic, and the video is a short story, showing different woman and girls life, from when they wake up, pray, go to school. 

Friday, December 09, 2011

Kisah Wardina Safiyyah

Kisah Wardina Safiyyah



Sinopsis

"Ketika itu pakaian saya mungkin menjolok mata, mak saya menangis sangat-sangat, sebab dia malu sangat"

Mengisahkan background dia yang lahir dalam keluarga islam. Ibunya seorang ustazah, anak ustaz. Ayahnya orang putih, tetapi pendakwah. Tapi mungkin faktor sekeliling, faktor bahan bacaan yang buat dia tergelincir. 
Bermula dengan pertandingan Dewi Remaja, dia sorok-sorok menyertai tapi akhirnya diketahui kerana muncul dalam majalah. Tapi, si ibu bangun malam-malam doakan supaya dia tak menang, dan akhirnya, kuasa Allah, berkat doa ibu, dia tak menang pertandingan tu. 
Namun, Allah itu Maha Pengasih terhadap hambaNya, hidayahnya bermula ketika dia berada di Tanah Suci, mengerjakan umrah, dia menangis tidak henti-henti. bersolat dalam masjidil haram dengan menangis-nangis minta kepada Allah 
"Please show me the way", 
 dan dari situ, dia berjanji untuk menjadi Muslim yang lebih baik.

"I think it is the time, because saya ingin menzahirkan cinta saya pada Allah".

Dia bermula dengan solatnya, tak tinggal, belajar semula bacaan dalam solatnya danakhirnya, untuk menunjukkan yang dia benar-benar berubah dengan mengambil keputusan untuk berhijab. Sebab pakaian seseorang itu yang melambangkan dirinya, dan dia mahu dikenali sebagai seorang wanita Muslim. Meskipun, tatkala itu sedang datang tawaran di dunia hiburan yang menggunung banyaknya dari pengarah-pengarah yang terkenal, tapi dia tolak dengan alasan ingin sambung pelajaran.

"Islam is cool. And Islam is the only way of life"


Siapa kata jika kita lahir daripada ibu bapa kita yang beriman dengan Allah, kita akan turut sama beriman? Sama sekali tidak. Iman itu tidak diwarisi. Tapi itu adalah nikmat hidayah daripada Allah. Rahmat yang cukup hebat yang tidak semua orang dapat.

Ya Allah, janganlah Engkau pesongkan hati kami, sesudah engkau memberi Hidaya kepada kami, dan kurniakanlah kami rahmat dari sisi-Mu kerana sesungguhnya Engkaulah Maha Pemberi (kurnia)


Monday, December 05, 2011

#Updated: Sinopsis Vid Pandangan Ustaz Zulkifli Ahmad Tentang Tudung style Hana Tajima :)


 

PENCERITAAN SEMULA VID

Ustaz menceritakan tentang seorang pereka fesyen di London yang mereke fesyen untuk muslimah, jadi Yuna salah seorang pemakai hijab yang di reka olehnya. Jadi, ada sesetengah pihak yang mengambil gambar tersebut dan membandingkannya di sebelah dengan gambar seorang paderi wanita (sister) yang juga mengenakan tudung. Huraiannya mengatakan, Yuna memakai tudung menyerupai paderi wanita ini dan mempertikaikan kaedah pemakaian tudung dalam Islam.

Ustaz membidas dengan mengatakan orang kita pada hari ini sudah hilang fokus, yang mana perlu lebih diutamakan. Sedangkan kenapa dipertikaikan isu pemakaian tudung seseorang walhal kenapa tidak ditegur yang tidak bertudung. Ustaz mengatakan tiada masalah untuk seseorang wanita itu bertudung dengan gaya mereka yang tersendiri, ingin dibelit-belit ke tudung itu sampai tercekik leher, atau ingin memakai keronsang seperti sarjen mejar. Itu sama sekali tidak menjadi masalah selagi mana dia mahu bertudung. 

Untuk jangka masa sekarang ini, jangka masa di mana Perdana Menteri Zimbabwe =.= masih belum di tukar. Tetapi, selepas ini, baru kita buka cerita lain. 

Selepas Islam memerintah dengan baik, masa itu, setelah kita didik manusia, barulah kita berikan protokol dan kaedah yang lebih afdhal. Sekarang jangan dilihat yang afdhal, tapi kita lihat dulu yang nak tutup aurat atau tidak, jika hendak tutup aurat, sudah baik.

Ustaz juga ada menyentuh tentang beberapa orang artis yang sudah memakai hijab seperti Wardina, Diana Amir dan Irma Hasmie.