.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Thursday, August 29, 2013

Tepung Kek Segera pelbagai perisa

Alhamdulillah. Kini tepung kek segera Rohana Bakery di datangkan dengan pelbagai perisa.

Coklat.
Strawberry.
Oren.
Keladi.
Pandan.
Vanila
Red Velvet
Mocha

Harga RM 13 sebekas.
Tiada GST dikenakan.

Harga istimewa menanti pembeli dengan jumlah 10 bekas dan ke atas.

Tepung kek segera yang sangat mudah untuk dibuat. Dengan cara cara yang disediakan. Anda tidak perlu lagi membeli kek dengan harga yang mahal jika anda kini mampu lakukannya sendiri. :)

Hubungi kami jika berminat:
SMS/Call/Whatsapp
013-201 4785
Layari fb kami:
Rohana Bakery
(Klik link di atas)

Projek lepas raya

Kalau raya, projek kuih raya.
Lepas raya, projek roti raya.
#Ehh. Hihi

Hikayat cuti panjang

Bismillah

Salam Syawal

Lama rasanya tidak menjengah ke sini. Bukan tahap sawang dah ni, gua dah agaknya. Hihi. Tinggal beberapa hari saja lagi untuk menamatkan cuti panjang. Sungguh, cuti 3 bulan terasa sangat singkat.

Pertama kali rasanya cuti panjang macam tak cukup. Tak seperti selalunya yang biasanya di penghabisan cuti ni rasa tak sabar sangat dah nak balik kampus.

Tapi apa apa pun, pengalaman tu sangat berharga. Tambah tambah cuti kali ni adik beradik cukup. Full house sungguh. Lagilah, moment tu rasa lebih bermakna.

Momentum perlu diteruskan laju lepas ni, untuk menghadapi hari depan yang penuh cabaran.

Ehh, panjang pulak bercerita dan celoteh. Hehe. Bagi yang masih belum lagi menghabiskan puasa 6. Dah boleh start gear marathon dah ni. Cepat cepat
Kejar. Fadhilatnya sangat besar.

Minal aidil wal faizin
Kullu am wa antum bikhair
Taqabballahu minna wa minkum.

'Zahra Ameerah'

Wednesday, March 13, 2013

Pengalaman mematangkan kita

Kadang-kadang mulut perlu diajar, supaya diam tak perlu bicara. 
Meski hati takkan mampu diam, sekurang-kurangnya ia tidak akan keluar.   
Hanya duduk diam di situ, memendam rasa. 
Biar dada sakit menahan, asal tiada jiwa yang terluka.

Penting, 
untuk pastikan semua jiwa yang mendengar tidak akan tercalar, 
dek kata-kata kita yang menusuk.
 
Ya, tak semua orang boleh terima cara kita, 
meski pun kita tak mampu terima semua cara orang.   
Tapi biarlah, asalkan kita yang terluka dan tersimpan kekal. 


Biarkan.

Tuesday, March 12, 2013

Perempuan dan Conflict of Interest

Pernah tak anda alami situasi-situasi begini?


Situasi 1#

"Cantiknya beg warna ni"

Tengah pilih-pilih..

"Eh, cantik juga warna ni"
"Macamana nak pilih ni??"

Terima kasih inchi google.


Situasi 2#

Anda menemani kawan anda yang baru masuk duit scholarnya untuk bershopping, kawan anda mengajak anda membeli bersama-sama, dengan alasan, dia tak senang melihat anda tidak membeli, sedangkan duit scholar anda tidak masuk lagi..

"Meh la beli baju ni sama-sama"
 

Yang paling penting, anda memang dah terpikat dengan baju itu...

 
"Kalau takde duit, takpelah, pinjam duit saya dulu"

Anda bagaimana??


Situasi 3#

Anda ingin membeli sepasang telekung yang sangat cantik. Anda telah menyimpan hajat itu berbulan-bulan lamanya. Dan kini, keinginan itu makin menjadi-jadi. Tapi, harga telekung tu membuatkan anda berfikir lebih dari sejuta kali. 

"Telekung ni memang sangat lawa, solat pun boleh jadi tenang dan khusyuk" (Ada kaitan tak? Haha)
"Tapi harga dia....baik beli kasut kuliah macam ni, kasut kuliah pun dah nazak"

 beberapa ketika...

"Tapi telekung tu cantikkkkkkkkkkk..... Huaaaaaaaaaaaaaa"


Pernah tak anda mengalami situasi-situasi yang lebih kurang sama seperti di atas? Jika ya, TAHNIAH. Itulah sikap wanita dan conflict of interest yang dialaminya. Hehe.
 
"Orang tanya, kenapa orang perempuan suka demand, nak beg mahal, kasut, baju branded, rantai, cincin, semua nak cantik-cantik, mahal-mahal,

Isn't it obvious? Self-satisfaction!

Semua wanita tak lari dari punya sifat dan keinginan ini, cuma, macam mana mereka mengawalnya, itu yang penting :)"  - Fatimah Azzahra ; 2 Februari 2012

Teringat kata-kata UAI dalam satu ceramahnya, (Tak ingat ayat sebijik-sebijik, ini sekadar olahan)

"Orang perempuan ni memang demand tinggi, macam-macam dia nak. Kalau dah kahwin dengan orang bernama perempuan, kena terimalah. Memang perangai dia macam tu." 

 

 

Sunday, February 17, 2013

Selawat syifa'

Dari semalam, seharian duk bersin, bersin. Dengan selsema yang tak henti. Rupanya suhu badan naik sikit. Dengar kursus seharian pun tak senang duduk. Keluh kesah je rasa sebab badan tak sedap. Tak dapat nak fokus. Lepas tu tertidur, okayy itu alasannnn.

Teringat pesan abah bila sakit, "Jangan di zikirkan sakit tu, dari duk rintih sakit, sakit, baik selawat, rasa kuat sikit, solat sunat tasbih"

 



Selawat syifa' meniti di bibir.
Sakit itu penghapus dosa.

:')


Sunday, February 03, 2013

Macaroni cheese

#Re-post dari blog lama. 31 March 2009.

Bismillah.

Mode: Makan. Makan. Makan. ;)

Hari ni 1st day kerja. Ehee.. ajar budak mengaji pun kerja jugak kan? kan? Aku pun tak tahu lah apsal aku baik hati terima offer dari adibah (Al-Huda) hari tu. Tapi apa salahnye tabur bakti dekat Al-Huda kan. Primary school sendiri jugak dulu. Start 8 a.m - 9 a.m. Cukup la sejam je sehari. Tak larat aku nak layan fi'il budak budak tak cukup umur tu lama-lama. Banyakkan bersabar je la..

Ya Allah, kurniakan lah daku tahap kesabaran yang tinggi menggunung..
Aminn..

Hari ni aku masak macaroni cheese. Thanks la banyak banyak tu cupi yang bagi resepi nih. 

Ingredients: Butter, Full Cream Milk, Cheese (apa apa jenis la. Aku pakai 'Kraft'. Depan tu dia tulis Cheddar Spread. Ada gambarmacaroni cheese kat depan tuh), pinch of salt, Tepung jagung (nak bagi pekat)---Macaroni.

yang ni laa..

Cara: Campur semua benda kat atas tuh. Tapi tepung jagung tuh bancuh dalam bekas lain dulu. Takut berketul. Pastu rasa macam dah sedap tambah la tuna ke, seafood ke, ayam, sayur ape ape yang kau orang rasa sesuai. Last sekali gaul dengan macaroni yang dah siap direbus. Tadaa.. Siap untuk dihidang dan dimakan.

ni yang aku search dalam google.



P/s: 1. Jangan tanya aku pasal sukatan sukatan dia. Aku aci redah je ikut suka aku. Janji sedapp.

2.  Semua berkaitan dengan cheese. before this 'tiramisu' tu. sekarang macaroni cheese pulak. Habis laa aku.. cheese, cheese, cheese.

Rentas kehidupan hati

Lama rasanya tak mencoret kata hati dalam entri. Tipu kalau kata tak punya masa, 24 jam Tuhan bagi cukup untuk semua orang. Juga perlu cukup untuk diri sendiri. Sepatutnya...


Kala umur makin meningkat ini, 
semua yang jadi dirasakan sangat penting. 


Jika diizinkan tak mahu tertinggal satu pun. 


Sebab tu yang membentuk diri, yang buat bekal pengalaman diri.


Tapi,

kita tak mampu mengatur semua yang terjadi mengikut aturan kita. 

Itu kuasa Allah pentadbir seluruh alam.



****************



Hari meniti hari, 
hati terasa seolah sarat dengan fikiran. 

Kadang kala tak tertanggung rasanya.


Di tambah dengan perkara kecil-kecil, 
buat kita rasa letih mengembara hidup ini.


Tapi, bila fikirkan semula, 
ada orang yang lebih layak digelar letih dan penat,
tapi dia lebih hebat beraksi di pentas dakwah,


takkan saya nak mengaku diri saya lemah dan lembik?
dan terus hanyut di telan arus masalah.




Tapi, jangan sekali-kali disebut perkataan letih, kerana Rasulullah yang sepanjang hidupnya tidak pernah menyebut perkataan ini. Saya malu pada Rasulullah, malu amat. Jika baginda punya keazaman yang sangat kuat untuk mempertahankan akidah Islam, kenapa saya tidak mengikut jejak langkahnya?



***************



Saya pinta pada dia,
berilah ruang buat diri sendiri,
usah dibebani dengan masalah orang lain,
sedangkan diri sendiri..

Jasad juga perlukan hak sebagaimana rohani yang selalu dahagakan haknya.



#Saya rasa saya alami konflik dalaman. Jiwa yang semakin complicated. Hahah



*Selingan. Heheh


Zahra Ameerah
3 Februari 2013
1.55 pagi

Thursday, January 31, 2013

SAHARA: Dakwah Islamik yang tidak kena cara

Tidak dinafikan industri perfileman kini menunjukkan perkembangan positif dari semasa ke semasa. Filem dan drama berunsurkan Islam semakin banyak dihasilkan, ini adalah sesuatu yang harus dipuji. Namun sejauh manakah kualiti drama Islamik tersebut dapat memberi impak yang benar-benar berkesan kepada penonton.

Penghasilan sesebuah drama Islamik perlulah menepati syariat yang betul dan selari dengan panduan yang telah digariskan dalam Islam. Namun, apa yang dilihat kini, drama-drama Islamik yang dihasilkan tidak memperlihatkan ciri-ciri Islam tetapi menggambarkan imej Islam yang tidak sempurna di mata masyarakat. Promo Drama Islamik berjudul “Sahara” yang sedang ligat ditayangkan di Astro Prima telah mendatangkan kesan negatif kepada masyarakat Islam apabila didapati terdapat unsur-unsur yang tidak selari dan bertentangan dengan syariat Allah swt. Ia seolah-olah menimbulkan persepsi bahawa wanita muslimah yang berhijab dan berpurdah juga ‘sama’ seperti wanita lain apabila berdating dan berpegangan tangan.

Drama ini benar-benar merosakkan imej wanita muslimah yang berhijab lebih-lebih lagi berpurdah. Perlulah difahami bahawa imej wanita ditonjolkan melalui pemakaian dan sikapnya. Ia sebenarnya mencerminkan Islam itu sendiri. Jadi, sekiranya imej itu telah dicalari, ia sebenarnya mencalarkan imej Islam itu sendiri.

Penghasilan sesebuah filem dan drama yang berunsurkan Islam wajib didasari dengan pelbagai cabang ilmu. Akibat daripada kejahilan individu-individu yang terlibat dalam penghasilan sesebuah filem atau drama, maka terhasillah drama sebegini yang secara terang-terangan telah mencemarkan nilai-nilai Islam. Pihak yang bertanggungjawab seperti Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) seharusnya menguatkuasakan pantauan sesebuah filem dan drama yang dihasilkan dari segenap aspek.

Berikut merupakan tuntutan kami kepada pihak-pihak yang berkenaan:
1. Desakan ke atas pihak Astro supaya menghentikan tayangan drama tersebut dengan serta-merta.
2. Gesaan terhadap pihak yang berautoriti supaya menapis dan memantau semula keseluruhan skrip, adegan dan babak yang terkandung di dalam drama Sahara.

Kami juga ingin menyeru seluruh masyarakat yang beragama Islam khususnya mahasiswa supaya bersama-sama mempertahankan kesucian Islam dengan membantah tayangan drama Sahara kerana drama tersebut bukan sahaja telah menimbulkan fitnah tehadap pembawa imej Islam bahkan kepada agama Islam itu sendiri.


[English Version]

SAHARA’s impact – Improper way of Islamic Dakwah

It is undeniable that film’s industry nowadays is indicating positive development from time to time. Dramas and films which are according to Islam religion are widely produced; this is something that should be praised. However, to what extent the quality of that Islamic drama can contribute to the true and effective impact to the audience.

The production of any Islamic drama should fulfill the syariah and according to the guidelines which have been determined in Islam. However, from what we see nowadays, the Islamic dramas which had been produced not reflected the characteristics of Islam but illustrated the image of Islam which is not true in the eyes of community. The promo of the drama entitled “Sahara” which is being showed on Astro Prima can give the negative effect towards the Muslim society as it contains the elements which are not parallel and contradicted with the syariah. As if, it compensates the perception that Muslim women who wear hijab and veil are ‘same’ with other women when they are dating and holding hands.

 This drama has greatly affected the image of Muslim women who are wearing hijab especially the veiled women. We need to understand that the Muslim women’s images are reflected through their attire and attitude. It is also described Islam religion itself. So, if the image was ‘scratched’, it is actually damaging the image of Islam itself.

The production of any film and drama which are according to Islam are compulsory to be based on various branches of knowledge. The effect of ignorant individuals who are involved in producing any film and drama will then produce the product like this type of drama which are clearly dishonored the values of Islam. Those who are responsible like the Development Body of Malaysian National Film (FINAS) should enforce the supervision on films and dramas from various aspects.

As follows are our claims to the related parties:

1.   Insistence on the Astro to immediately stop from showing the drama.

2.  Urge the party with authority to censor and re-supervise overall script, scene and act of Sahara’s drama
  
We are also would like to call all of the Muslim society especially the students to protect our religion by opposing the showing of Sahara’s drama because the drama has not only created the false accusation toward the conveyor of Islam’s image, what is more the Islam religion itself.

Siti Fatimah Azzahra Mohd Nazri

Spirituality & Islamization Secretariat,
Students’ Representative Council 2012/2013
International Islamic University Malaysia

Barakallahulakuma Fatin & Ariff

Maryam Fatini. Pangkat dia dengan saya, mak sepupu. Tapi umurnya baru mencecah 20 tahun Disember lepas. Tahun kelima pelajar perubatan di universiti Ain Sham, Mesir. Pada 26 Januari lepas, selamat melangsungkan pernikahan dengan pasangannya, Ariff Aizzat. 
 
Maryam Fatini
Disebabkan umur kami yang lebih kurang, kami jadi geng, lebih-lebih lagi waktu kecik-kecik dulu. Berkepit je bila saya balik kampung. Dengan seorang lagi, Zura. Kami geng la tiga orang ni.

Waktu mula-mula tahu dia nak tamat zaman bujang, memang percaya je, sebab dia memang nampak matang antara kami. Ni semua lepas dia belajar kat Mesir, kalau tak memang kanak-kanak. Hehe. Semangat ni, dah pakat dah, memang nak tak nak kena balik juga, tengok Fatin nikah. 

Teringat chat dengan dia beberapa bulan sebelum ni:

"Atin, majlis bila? Nak save siap siap dalam planner"
"26 Januari 2013, kena datang ye"
"In Shaa Allah, apa-apa jadi pun nak mintak excuse jugak!"
"Betulkan sikit, jika diizinkan baru boleh excuse ye"

See, matangkan jawapan dia. Hehe. Dari jawapan saya. Nak dijadikan cerita, time nikah dia hari tu, saya tak dapat turut serta. Ada urusan yang sangat penting perlu diselesaikan. 24 Januari dah perlu berada di Kuala Lumpur, Hati sangat la rasa gelisah, serba salah dan macam-macam lagi. Tambah-tambah lagi, kami nak gather dulu yang single-single lady ni sebelum dia nikah 26 tu. Makcik pun siap takut-takutkan.
"Kalau kakak tak datang kenduri Fatin ni, nanti time kakak takde orang datang" T______T

Sedihhh..
Sepupu-sepupu dah mula tanya, di mana saya, malam Fatin sampai ke Malaysia, dia pm fb.
"Mananya anda..."

Saya dihimpit rasa serba salah yang amat, akhirnya saya mencari semangat untuk bagi tahu dia.
"Aten, Mula2 sekali nk mintak maaf awal2..
andai tak dpt dtg ke walimah awk..
Biiznillah, esk bertolak balik KL jam 9.30pg
ade prgrm penting yg perlu dihadiri, jd, sy mohon maaf awl2.."

Jawapan orang matang:
"sunnah org berjuang... hehe
difahami
just lakukan yg terbaik tau!
nanti aten paksa diorg ambik video...
heheh"
 
"sbb tak mmpu dtg single ladies date dan jgk walimah..
sy mohon sejuta kemaafan,

sy balik semula in shaa Allah, Isnin, utk jmpe awk dan bakal zauj. Hehe
Syukran aten sbb memahami..
Hati rasa bolak balik sgt2. Moga Allah tetapkan hati ini."


"cari kebahagiaan dalam takdirmu!"


"Kepada aten dan bakal zauj, sy doakan Semoga bait muslim ini sentiasa dlm keredhaan Allah swt. dan moga sentiasa di landasan dakwah.
jgn lupa, doakan yg terbaik jga buat disini."
 


Ariff Aizzat

Pelamin dia sangat comel. Pink pink gitu. Adik Faqihah super comel!

Tengah-tengah program, adik hantar mms gambar mereka, menjerit teruja. Hehe. Yelah, dia dulu antara kami kan. Seusai dari program, bergegas pulang ke Kuala Terengganu, untuk jumpa Fatin. Seronoknya dia.. berseri-seri muka :) Macam-macam dia cerita, sengih je saya dengar. Hehe. Tak kurang jugak, orang lain yang tolong tambahkan cerita, yang dia tak nak lepas zaujnya balik. Tengok gambar nikahnya sama-sama sehingga gambar terakhir.

"Alhamdulillah, dah tengok gambar nikah awak satu hari, macam tak missed pun kenduri, macam ada sekali"

Nak sedapkan hati :')

By the way, Maryam Fatini dan Ariff Aizzat nikah khitbah, kenduri lagi dua tahun. Masing-masing nak habiskan study dulu. Gambar pelamin jadi la ye. Yang lain, saya je yang tengok. Heheh ;)

Ayat umi, "Romantik sungguh diorang, yelah, sebelum ni tak pernah kenal langsung kan, ni la berkatnya"

Saya senyum :) 

Ini kad dia, canggihkan sekarang. Hehe.

Sunday, January 20, 2013

Muhasabah hati

.Muhasabah hati.

Hati ini milik Allah,
Dia yang berkuasa atas segalanya.

Mari kita bersihkan hati,
nuranikan jiwa,
luruskan niat,
Moga beroleh bahagia.

Simpan memori hari ini,
pasakkan niat,
untuk melakar memori baru.
*hati manusia bukan kita pegang, Allah pegang :)

Monday, January 14, 2013

Muhammad yang kami rindu


La ila ha ilAllah Muhammadur Rasulullah
Alaihi Solatullah Wa Alihi Wal Ahibba'

Shine your mercy like the sun
and be gracious as the earth
let your kindness come like rain
that cares not whom it falls upon

and let ocean deep your wisdom be
your heart and lantern spreading peace
give yourself in love of him
be like al-habib

Melantun-lantun alunan lagu al-habib, Talib Al-Habib memuji-muji Rasulullah, mengajak mencontohi baginda. 

Allah 

Allah


Pertama kali didengarkan lagu ini, hati rasa sebak tak terkira. Lantunan lagu dan lirik yang buat rasa tersentuh dan rindu yang amat pada Baginda. Sejak dari tu, setiap hari akan dengar lagu ni. 

Setiap kali hati rasa tak menentu, hidangkan hati dengan sebutan la ila ha ilAllah versi al-habib. Allah, hati rasa sayu dan sebak. Alunan yang mendayu buat hati rasa terpaut untuk menyebut setiap waktu. 

Ya Nabi Salam Alayk
Ya Rasul Salam Alayk
Ya Habib Salam Alayk
Solawatullah Alayk

Bulan ini merupakan bulan kelahiran Baginda yang kita sayangi dan kasihi. Mari kita kumpul sebanyak kisah sirah nabi yang belum kita tahu. Sebagai tanda syukur kita kepada Muhammad. Pemberi syafaat di akhirat kelak. Moga kita salah seorang daripada yang bertuah itu!

Friday, January 11, 2013

Kasih :)

This entry is a scheduled post, tq ^^

Kadang-kadang,
sayang tidak perlu bersebab,
ia datang sendiri.

Datang dari hati,
yang buat kita senyum sendiri :)



Mulakan hari dengan senyuman 
^_^ 

Zahra Ameerah
10 Januari 2013
4.51 pagi

Thursday, January 10, 2013

Dear Allah :)


Dear Allah, 
Sometimes its hard for me to understand, 
what You really want to happen.

But I trust You, 
I know You will give me what's best. :)

#Strive for last paper tomorrow
#Pray for me :)