.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Saturday, May 07, 2011

Ko Muda Lagi Lah!

Ahmad memasuki kedai Coach. Terasa asing apabila dia melihat begitu ramai wanita dalam kedai itu. Dia merasakan deria lelakinya tidak dapat membantunya untuk memilih beg tangan yang cantik untuk umminya. Lalu dia terserempak dengan Nur.

Nur: Biar benor! AHMAD!!!

Hampir semua orang dalam kedai itu memandang Ahmad.

Ahmad: Oit, apa jerit-jerit ni? Malu ar.

Nur: Sori-sori. Aku cuma terkejut je nampak ko dalam kedai camni. Oh ye, lupa bagi salam. Assalamualaikum!

Ahmad: Waalaikumussalam warahmatullah. Ha, alang-alang ko ada kat sini boleh tak ko tolong ajar aku camne nak pilih beg tangan yang cantik-cantik? Ini bukan bidang aku la.

Nur: No hal. Kalau nak beli beg tangan ni, kita tengok material, size, ngan style.

Ahmad: Wow, spoken like an expert.

Nur: Of course!

Ahmad: Okay, aku rasa nak amik yang fabrik je kot. Size tak nak besar sangat. Style pulak...hmmm, yang ni susah sket. Orangnya simple-simple je. Takde la suka berhias lebih-lebih sangat.

Nur: Ko nak beli untuk girlfriend ko ke nih?

Ahmad: Pergh, soalan kiamat!

Nur: Amboi, dramatik habis!

Ahmad: Haha, gurau je. Nur, aku mana ada girlfriend. This is for my lovely mother.

Nur: Oh, untuk Mother's Day ek?

Ahmad: Mother's Day dah dekat ke? Tak tau plak. Ha, ngam-ngam la aku beli beg nih.

Nur: [Berfikir sekejap] Ko memang takde girlfriend ek?

Ahmad: Yup, tak de.

Nur: Aku tak caya la.

Ahmad: Astaghfirullah, aku tak tipu la. Buat ape aku nak girlfriend bila Allah ada sediakan alternatif yang lagi baik kat aku?

Nur: Apa alternatifnya?

Ahmad: Seorang isteri.

Nur: Hai, dah pikir nak kawen dah? Ko muda lagi lah!

Ahmad: Oh, ye ke?

Nur: Ye la. Kalu nak kawen pun tunggu la umur ko 30 ke or akhir 20-an ke. Baru la sesuai. Skang ko muda lagi.

Ahmad: Aku tak tau plak. Hmm...apa pulak umur yang sesuai untuk aku dapatkan girlfriend?

Nur: Ha, apa yang ko mengarut ni?

Ahmad: Ye la, tadi ko bagi aku umur yang sesuai untuk aku berkawen tapi takde plak ko bagi aku umur yang sesuai untuk aku berzina.

Senyap sebentar.

Nur: Err, aku rasa beg ni sesuai untuk mak ko.

Ahmad: [Senyum]

----------
Inspired by a real conversation I once had with a friend.
Sumber: Aiman Azlan

5 comments:

  1. Esok kann mother's day!
    Alaaaaaa tak sempat beli hadiah lah tahun ni. Iskk :(

    ReplyDelete
  2. Anyway, conversation tu..
    :)) Nur sesuai lah dengan Ahmad! Haha

    ReplyDelete
  3. @Aimi Syahirah
    Huhu. akak mmg combine je, sbb bday my mom 10 hr bln ni. hehe.

    sekali la dgn hari guru dan anniversary my parent.hehe.

    ReplyDelete
  4. haa.. bila sessuai untuk berzina..? nur taknak jawab..? hihi.. btw nice2

    ReplyDelete
  5. @kak najibah
    Hihi. nur tak tau nak jawab ape kot. hihihi :p

    ReplyDelete

Segala komen anda amatlah dialu-alukan :)