.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Thursday, December 03, 2015

Homemade Sushi Recipe

Sushi is japanese food consisting of cooked vinegared rice combined wth other ingredients. -wikipedia
Bila tengok cerita korea dan jepun ni mula la mengada nak try semua yang diorang makan. Yang paling terliur mestilah sushi. Mula-mula dulu beli je sushi ni, beli dekat Jusco Mid Valley waktu foundation 6 years back. Sebab tau kat situ halal. Mana saya tau? Saya pergi tanya dekat tukang buat sushi tu, lepas tu dia keluarkan sijil halal dari Jakim. Lepas tu memang every week cari sushi kat situ. Hehehe.

Sushi dekat jusco

Banyak sangat pilihan kan?


Lama-lama rasa nak buat sendiri sebab orang kata senanggggg je. Bermula la episod membuat sushi sendiri. Bila dah jadi, kita pun akan cakap, laaa.. simple sangat buat sushi ni rupanya..hihi..

Resepi Sushi
by Zahra Ameerah

2 cawan beras Sumo 
1 paket seaweed
4 batang Sosej (dipotong 4 memanjang)
1 batang timun jepun (dipotong 4 memanjang)
3 biji telur (dadarkan dan dipotong memanjang)
5 batang jejari ketam (dipotong 2 memanjang)


Beras Sumo 1kg (Sumber:Google)
Kalau perasan beras ni lain sikit, Saiz dia gemuk-gemuk dan pendek dari beras biasa, Tanak macam tanak nasi biasa, kalau beras sumo ni nisbah dia 1 cawan beras, 2 cawan air. Lepas dah basuh dan letak air, letak 1 sudu kecil garam dan gula siap-siap. Masak dalam rice cooker macam biasa.

Lepas dah masak nasi, angkat waktu panas-panas tu, tuang dalam mangkuk besar, kenapa kena besar? sebab kita nak gaul nasi tu dengann perahan limau atau cuka. Kalau kita rasa sushi yang dekat kedai, nasi dia akan ada rasa masam-masam sebab dia letak rice vinegar atau sushi vinegar. Tapi kalau kita tak nak takpe, tak payah letak. Macam saya, saya ubah rasa masam tu, instead of letak cuka, saya letak perahan limau, tambah garam dan gula, kacau sampai sebati semua dan rasalah nasi tu, dah kena dengan selera kita ke belum. Hehe.

Dah rasa sedap, tutup mangkuk tu dengan kain lembab, supaya nasi tu tak cepat kering.


Waktu nak tuang rice vinegar atau perahan limau. (Sumber:Google)
Okay sekarang, kita perlukan sushi mat. Tikar untuk gulung sushi. Kalau takde pakai plastik je pun boleh. Hihi. Letak sekeping seaweed. Seaweed tu ada dua bahagian kan? Satu yang rasa dia kasar, satu lagi yang rasa dia licin. Bahagian nak letak nasi ni, bahagian yang kasar tu. Emmm..Faham ke tak ni?  

Ni la rupa Sushi Mat

Ni rupa seaweed. Ada pelbagai saiz. Kita nak yang besar dia lebih kurang sushi mat.

Seaweed saiz besar
Pasal seaweed ni, tau tak seaweed ni antara makanan-makanan yang dapat kurangkan perasaan anxiety. 

Studies show that certain nutrients like zinc, magnesium, tryptophan and the B-vitamins play an important role in maintaining a balanced, positive mood. It has also been shown that consuming foods rich in these nutrients can significantly reduce anxiety levels.By incorporating the 7 best foods to reduce anxiety in your daily diet, namely dark chocolate, almonds, brown rice, seaweed, spirulina, oily fish and pumpkin seeds, you can ensure your body has enough nutrients to keep you calm and content. Sumber

Lepas tu letak nasi pada seaweed tu, make sure jangan penuh sangat. Nanti susah nak handle.
Baru susun segala jenis yang kita nak letak. Boleh agak-agak nak letak banyak mana.
Tips dia kena pastikan ada satu mangkuk air tepi kita waktu tengah buat ni. Sebab nasi sushi ni sifat dia melekat-lekat, Jadi nak elakkan melekat kan tangan, kena kerap celup tangan dalam air, ataupun tuala basah. Kalau air tu kena kerap tukar la ye. Jangan biar je. Huhu. 

Lepas dah susun semua bahan-bahan kita nak, boleh kita perlahan-lahan gulung sushi tu. Sambil mampat dan padatkan nasi bersama bahan-bahan tu. Cumanya, ingat, jangan tekan kuat-kuat sangat, nanti nasi tu terlalu padat dan tak menarik. Tekstur nasi tu akan jadi terlalu compact. Bila makan rasa macam kureng sikit, Haha.

Ni dah part last dah
Ok ni yang terakhir, bila dah gulung sushi tu, make sure sediakan pisau yang tajam. Dan, pisau kena sentiasa lembap, supaya nasi tu tak melekat-lekat dekat pisau. Kalau tengok dalam youtube, chef tu ajar, setiap kali nak potong satu slice sushi tu lap dulu dengan kain, supaya sushi kita kemas dan bersih.


Dah siapppp! Senang je kan?
Dekat pasaran siap ada sushi maker lagi. Nak katanya semakin-semakin senang la nak buatnya. Cuma kita rajin nak buat ke tak je la. Hihihi

Sushi maker
Selamat Mencuba~

2 comments:

Segala komen anda amatlah dialu-alukan :)