.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Wednesday, August 13, 2014

Bubur Jagung fresh dari Cameron


 
Minum petang 3 hari lepas, bubur jagung feveret. Alkisah dapat jagung dari Cameron, apa lagi, tak sabar la nak terkam. Jagung Cameron Mutiara tu kan manis, Jagung Cameron Susu pulak lemak-lemak. Sedapnyee ;)

Lama sesangat tak buat bubur jagung ni. Huhu. Resepinya mudah sesangat. Siyes senang sangat. Haha. Ni nama dia:

 'Resepi Ikut Suka'
 
Jagung Mutiara


Siang jagung-jagung tu dulu. (Siang ke ayat dia?) Potong jagung halus-halus, rasa nak sebiji-sebiji jangan halus sangat, sampai tinggal pulur je--berapa tongkol suka hati. Saya punya round satu, 4 tongkol. Esoknya tak cukup, buat satu round lagi, 6 tongkol. Teringin punya pasal. Hehe.

Tuang je terus dalam periuk. Rebus jap sampai lembut--air jangan banyak sangat, cukup-cukup dia tenggelam je. Kalau tak nanti cair sangat tak best.

Dalam bekas lain, bancuh susu cair dengan santan, sukatan agak2 je--jangan cair sangat, atau pekat sangat. Saya pakai santan kotak je, apa yang ada je. Pakai santan kotak Kara. Jangan banyak, masin. Kacau dulu sampai santan dengan susu cair sebati, sebab santan kotak pekat sangat. Dah agak serasi, tambah air sikit kalau rasa pekat sangat. Nisbah santan kotak dengan susu cair, 1/3 kotak santan: 1 tin Susu Cair.

Lepas tu, tuang je dalam periuk rebusan jagung tadi. Kalau cair tambah susu cair lagi. Santan takyah dah. Tambahkan garam gula untuk perasa. Lagi manis lagi best. Kacau sampai didih. Hidang sejuk-sejuk. Huisy..sedapnye..

Kalau nak tambah sago pun boleh, lepas letak susu dan santan tu, letak sekali sago, biar sampai masak. Tapi make sure kena kacau ye. Kalau tinggal nanti pecah lemak, tak cantik.. 

Selamat Mencuba~

No comments:

Post a Comment

Segala komen anda amatlah dialu-alukan :)