.Heart Talk.


Allah's timing is perfect in every matter. We don't always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it - Dr. Bilal Philips

Tuesday, June 07, 2011

Resepi Tiramisu

Atas permintaan, saya postkan lagi sekali resepi tiramisu ni. Sebenarnya resepi dah post waktu di blog lama dulu, tapi sebab blog tu dah takde, jadi saya post je la lagi sekali.
~Tiramisu~

Cream:
Cream Cheese 500g
Gula 200g
Whipped Cream 200g
Esen Vanila (1 tutup penuh)
Nescafe (1/2 sudu besar+1 sudu besar air)

Sos:
Susu kotak full cream 300ml
Nescafe (1/2 sudu besar+150ml air)
Chocolate syrup (6 sudu besar)
Air 150ml
Esen Vanila (1 sudu kecil)
gula (1 sudu besar)

Bahan Lain:
Biskut jejari
Serbuk koko

Cara:
1. Campur semua bahan sos dan kacau.
2. Putar cream cheese hingga sebati selama 5 minit.
3. Masukkan gula dan putar selama 10 minit.
4. Masukkan whipped cream, esen vanila dan nescafe. Putar lagi selama 5 minit lagi.
5. Susun biskut jejari dalam bekas.
6. Sudukan sos ke atas biskut sehingga biskut lembut dan menyerap.
7. Taburkan koko dengan mengayak.
8. Sudukan cream atas lapisan koko sehingga rata semua.
9. Ulang langkah 5,6,7,8 sehingga habis.
10. Ayak koko atas lapisan cream.

Lepas tu, boleh simpan dalam fridge. Agak-agak da sejuk, boleh la makan :)

Sedikit tips, setakat sekarang, saya tak jumpa lagi biskut jejari yang ada cop halal. Jadi, saya tak gunakan biskut jejari. Saya guna kek sponge. 

Edit la sikit resepi tu,

#Edit-Tiramisu (Kek Sponge)

Ni contoh kek sponge yang dipotong dua.


Cara:
1. Campur semua bahan sos dan kacau.
2. Putar cream cheese hingga sebati selama 5 minit.
3. Masukkan gula dan putar selama 10 minit.
4. Masukkan whipped cream, esen vanila dan nescafe. Putar lagi selama 5 minit lagi.
5. Potong kek sponge kepada 3 bahagian.
6. Susun 1 bahagian kek dalam bekas.

7. Sudukan sos ke atas kek sehingga kek lembut dan menyerap.
8. Taburkan koko dengan mengayak.
9. Sudukan cream atas lapisan koko sehingga rata semua.
10. Ulang langkah 5,6,7,8 sehingga habis.
11. Ayak koko atas lapisan cream.
 *Credit for pic:Mr.Google

No comments:

Post a Comment

Segala komen anda amatlah dialu-alukan :)